Reklama

Tygiel smaków, czyli kuchnia regionalna Dolnego Śląska

15/01/2015 14:23
Gdzie szukać regionalnych produktów i tradycyjnych przepisów?

Warto odwiedzić stronę internetową Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego, na której możemy znaleźć Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Znajdziemy tam produkty, które możemy zakupić i zabrać ze sobą do rodzinnego miasta, takie jak:

syrop malinowy z Doliny Baryczy,
miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich,
piwo książęce z Lwówka,
likier karkonoski.

Zarówno osoby zafascynowane alkoholami, jak i poszukujące nowych słodkich smaków, powinny być zadowolone z możliwości kupienia oryginalnych produktów pszczelich, owocowych i alkoholowych z regionu, których nie dostanie się w każdym markecie! Smakosze wypieków mogą liczyć na kupno regionalnych chlebów: gogołowickiego, z kruszonką z Ziemi Kłodzkiej, a także na zakup pierniczków miodowych z Przemkowa i pszenno-żytnich z Oleśnicy. Aby mieć pewność, że będziemy mieli możliwość kupna prawdziwych specjałów, powinniśmy skorzystać z kalendarza wydarzeń kulturalnych i wybrać się na Dolny Śląsk na jarmark regionalny, festiwal smaków czy targi kulinarne, gdzie spotkamy najwięcej dostawców produktów regionalnych.

A może talerz dolnośląskiej zupy?



Przepisy na zupy regionalne bez trudu znajdziesz w sieci, ale skoro już poznajesz osobiście nowy region, grzechem byłoby nie stołować się w dolnośląskiej restauracji, w której możesz skosztować tradycyjnych zup Dolnego Śląska. Zaryzykujmy i zamówmy np. keselicę – zupę przygotowywaną na zakwasie drożdżowym. Keselicę gotuje się krótko, ale zakwas z drożdży zmieszany z płatkami owsianymi, mąką i wodą powinien postać w ciepłym miejscu przez co najmniej dwa dni. Keselica powinna mieć wyrazisty smak czosnku i kminku.

Skosztuj dolnośląskich gołąbków!

Parafrazując pewne przysłowie, można powiedzieć, że lepszy gołąbek na talerzu niż kanarek na dachu. Z historią powstania czarnych gołąbków krużewnickich wiążą się…Kargul i Pawlak z Samych swoich, którzy zamieszkali na ziemiach odzyskanych z Krużewnik. Oczywiście krużewnickie gołąbki nie są czarne jak smoła – ich nazwa wzięła się od ciemnobrązowego nadzienia, które jest skutkiem użycia kaszy gryczanej.

Pierogi ruskie…z Chrząstawy



Pierogi ruskie, podobnie jak gołąbki, wywodzą się z kuchni Kresów Wschodnich – owa kuchnia miała upodobanie do przyrządzania rozmaitych produktów mącznych. Nadzienie tradycyjnych pierogów ruskich to ziemniaki i twaróg – chrząstawskie pierogi podaje się dodatkowo z wędzonym boczkiem, a na talerzu można je podać nie tylko z cebulką, ale również ze skwarkami.

Pierogi można przygotować oczywiście w wersji jarskiej – bez boczku. Kuchnia regionalna Dolnego Śląska jest na tyle różnorodna, że wegetarianie bez problemu mogą spróbować regionalnych potraw, poznając m.in. smaki dolnośląskich produktów mlecznych: sera koziego łomnickiego czy kamiennogórskiego sera pleśniowego.  Dla każdego – coś dobrego!

Artykuł powstał we współpracy z zakochanewzupach.pl

Aplikacja nowagazeta.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    Piterek - niezalogowany 2016-08-30 16:51:19

    Jeśli chodzi o produkty regionalne, to świetnie wyposażone jest Dworzysko w Szczawnie Zdroju. Mają tam taką Spiżarnię, w której znajdziecie wszystko - od octów, przez przetwory, sery, ryby i co najważniejsze, dziczyznę. Nie pamiętam adresu strony, ale jak się wpisze w google nazwę to powinno wyskoczyć ;)

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo NowaGazeta.pl




Reklama
Wróć do