Reklama

Stewia – co to za roślina - uprawa i zastosowanie

03/06/2015 04:58
Stewia - niezwykle skuteczny i bezpieczny naturalny słodzik doskonale zastępujący cukier. Stevia rebaudiana to odmiana zawierająca najwięcej substancji słodzących. Naturalne środowisko występowania stewii to Ameryka Południowa, a w szczególności subtropikalne łąki Paragwaju. Historia zastosowania tej rośliny przez człowieka jest bardzo odległa, znano ją i z powodzeniem wykorzystywano już ponad 1500 lat temu. Plemiona indiańskie stosowały stewię do słodzenia potraw czy wywarów ziołowych. Jedna mała, płaska łyżeczka wystarcza do osłodzenia 1 litra wody. Słodycz znajduje się w całej roślinie, jednak jej największa zawartość mieści się w liściach, przy czym susz jest znacznie bardziej słodki niż świeże ziele. Stewia jest bardzo bezpieczna dla organizmu człowieka; znacznie zdrowsza od sztucznych słodzików. Doskonale nadaje się dla cukrzyków, gdyż nie podnosi poziomu cukrów we krwi. Nie posiada też kalorii, więc osoby z otyłością z powodzeniem mogą wprowadzić ją do swojej diety. Zawarte w stewii substancje słodzące są odporne na temperatury do ok. 200°C, tak więc mogą być wykorzystywane do pieczenia i gotowania. Nie są też szczególnie wymagające co do pH (przedział 3-9), dlatego można nimi doprawiać marynaty. Dodatkowe właściwości stewii to działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwpróchnicze. Jedyną niedogodnością jest dość charakterystyczny słodzikowaty posmak preparatów ze stewii, za co odpowiada stewiozyd. Można go jednak nieco zneutralizować dodatkiem fruktozy lub kwasu cytrynowego.

Więcej na następnej stronie...



Ze względu na pochodzenie tropikalne, wymagania termiczne rośliny są dość wysokie, gdyż optimum dla wzrostu to ok. 25°C. Roślina w naturze jest wieloletnia, jednak w naszym klimacie należy traktować ją jako jednoroczną, chyba, że mamy możliwość jej przechowania przez okres zimy w cieplejszych pomieszczeniach; możliwa jest wtedy wieloletnia uprawa stewii. Roślina nie ma wielkich wymagań glebowych, ważne żeby podłoże było z lekkim odczynem kwaśnym. Nie lubi stanowisk podmokłych lub suchych, najlepiej jeśli będzie to lekka, przepuszczalna, ale wilgotna gleba. Potrzebuje również stanowiska słonecznego i nieco osłoniętego przed wiatrem. Zbiór stewii należy prowadzić najpóźniej jak to możliwe, jednak koniecznie przed zakwitnięciem. Wtedy właśnie zawartość cukrów jest najwyższa. Stewia jest rośliną dnia krótkiego i swoje kwitnięcie rozpoczyna jesienią. Kiedy już zakwitnie, zawartość cukrów gwałtownie spada, a zebrany materiał nabiera posmaku goryczki. Zbieramy więc rośliny zazwyczaj pod koniec września lub na początku października, ścinając pędy ok. 10-15 cm nad podłożem. Świeże liście stewii można dodawać do sałatek. Liście można też wysuszyć i sproszkować. Można również uprawiać stewię w doniczce.

O innych problemach w ogrodzie i o tym  jak je rozwiązać dowiecie się w następnych Poradach Ogrodnika Jerżyka.

Przy pracach w ogrodzie pomoże Wam Ogrodnik Jerżyk tel. 694 813 747.

Aplikacja nowagazeta.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    jadzia - niezalogowany 2015-06-29 22:31:32

    Stewia tak. ale praktyczniejsza od liści jest stewia w kryształkach.

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo NowaGazeta.pl




Reklama
Wróć do