Reklama

PORADY WETERYNARZA - Stary pies...

02/06/2015 05:16
Decydując się na psa, niewielu ludzi zastanawia się nad tym co będzie za kilka lat, kiedy pies zacznie się starzeć. Jak wiadomo długość życia psów uzależniona jest od ich wielkości; w przypadku różnych ras starzenie rozpoczyna się na innych etapach życia. Obecnie przyjmuje się, że seniorem jest pies, który przeżył 75-80% długości życia przewidywanej dla swojej rasy, wielkości i wagi. W praktyce oznacza to, że przedstawiciele ras olbrzymich o masie ciała powyżej 50 kg, stają się seniorami już w wieku 5 lat, nieco mniejsze psy (30-50kg) w wieku 6 lat, kolejno 10-30 kg – 7 lat, a przedstawiciele najmniejszych ras (poniżej 10 kg) w wieku 8 lat. Długość życia psów zależy również od takich czynników jak: obciążenie genetyczne poszczególnych ras, odpowiednia profilaktyka, dbałość o dietę, częstotliwość i długość spacerów, a nade wszystko od okazywanej im miłości. Wraz z wiekiem pogarsza się funkcjonowanie zmysłów: wzroku, słuchu, węchu i smaku. W praktyce ma to wpływ na żywienie i sprawne funkcjonowanie układu pokarmowego. Wraz z osłabieniem węchu i smaku zwierzętom może towarzyszyć zmienny apetyt, bądź jego brak. Bardzo często na apetyt ma wpływ również stan jamy ustnej psa. Pojawiają się problemy z zapaleniem przyzębia, zapaleniem dziąseł, ropniami okołozębowymi i silnie rozbudowaną płytką nazębną zwaną potocznie "kamieniem nazębnym". Z wiekiem pojawiają się także problemy, takie jak:

- zmniejszone wydzielanie śliny i soku żołądkowego;

- zmniejszona powierzchnia kosmków jelitowych;

- spowolnienie motoryki jelit - zaparcia;

- trudności z trawieniem dużych ilości tłuszczu;

- ograniczenie syntezy białek w wątrobie i mięśniach.

Więcej na następnej stronie...



Dlatego odpowiednio skomponowana dieta może zminimalizować dotkliwe objawy. W układaniu diety powinniśmy zwrócić uwagę przede wszystkim na kaloryczność porcji, ponieważ z wiekiem spada aktywność fizyczna, a wraz z nią zapotrzebowanie organizmu na kalorie. Bardzo ważne w żywieniu jest źródło białka. Powinno być to białko o wysokiej wartości biologicznej z wysoką strawnością, czyli białko pochodzenia zwierzęcego: mięso, ryby, żółtko jaja kurzego. Doskonałym dodatkiem do diety są oleje (np. rybi, lniany), algi oraz owoce morza, które są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zapewnią one utrzymanie prawidłowych funkcji mózgu i wzroku oraz poprawią kondycję okrywy włosowej i skóry. Wraz z wiekiem dochodzi do pogorszenia motoryki jelit, w związku z tym mogą pojawić się zaparcia. Dlatego w diecie powinno się zwiększyć zawartość włókna pokarmowego (warzywa, owoce oraz ryż), jak również zawartość pre- i probiotyków, które będą chroniły przed wystąpieniem biegunek infekcyjnych. Nie należy zapominać o przeciwutleniaczach czyli selenie, flawonoidach, witaminach: C i E.

Lek.wet. Ewa Okręglicka


Gabinet Weterynaryjny  w Trzebnicy

Aplikacja nowagazeta.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo NowaGazeta.pl




Reklama
Wróć do