Wyprodukowanie żywności ekologicznej wymaga większych kosztów i nakładu pracy. Produkt faktycznie ekologiczny posiada certyfikat oraz oznakowanie w postaci "zielonego listka eko". Prawo do takiego symbolu otrzymuje żywność wytworzona przy ścisłym przestrzeganiu zasad dotyczących produkcji ekologicznej. Ponadto na etykiecie lub opakowaniu towaru musi się znaleźć:
- nazwa i numer jednostki upoważnionej do wydania certyfikatu;
- nazwa i adres producenta;
- nazwa własna produktu;
- znak identyfikacyjny partii wyprodukowanego towaru.
[caption id="attachment_69236" align="aligncenter" width="640"] Wyprodukowanie żywności ekologicznej wymaga większych kosztów i nakładu pracy.[/caption]
W okolicy "zielonego listka" może się również znaleźć napis: "Rolnictwo ekologiczne - system kontroli WE". Tylko takie oznakowanie towaru gwarantuje jego rzeczywiście naturalne pochodzenie. Brak symbolu na produkcie jest sygnałem, że nie posiada on certyfikatu, a więc kupując go klient nie może mieć pewności, że nabyty towar jest pełnowartościowy.
Jednostki upoważnione decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi do przeprowadzania kontroli oraz wydawania i cofana certyfikatów w Polsce:
1. EKOGWARANCJA PTRE Sp. z o.o. (PL-EKO-01);
2. PNG Sp. z o.o. (PL-EKO-02);
3. COBICO Sp. z o.o. (PL-EKO-03);
4. BIOEKSPERT Sp. z o.o. (PL-EKO-04);
5. BIOCERT MAŁOPOLSKA Sp. z o.o. (PL-EKO-05);
6. Polskie Centrum Badań i Certyfikacji S.A. (PL-EKO-06);
7. AGRO BIO TEST Sp. z o.o. (PL-EKO-07);
8. TUV Rheinland Polska Sp. z o.o. (PL-EKO-08);
9. Centrum Jakości AgroEko Sp. z o.o. (PL-EKO-09);
10. SGS Polska Sp. z o.o. (PL-EKO-10).
Nie dajmy się oszukać, nie przepłacajmy niepotrzebnie, a jeśli chcemy kupować prawdziwe ekologiczne produkty, to wybierajmy tylko te, które posiadają certyfikaty.
Aplikacja nowagazeta.pl
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Komentarze opinie