Oznaczenia jajek, które sprzedawane są w sklepach spożywczych mają identyczne symbole w całej Unii Europejskiej. Tych oznaczeń jest kilka, informują one o: wielkości jajek, sposobie chowu kur, kraju pochodzenia i producencie.
Są cztery symbole opisujące wielkość jajek, przeważnie odpowiadają oznakowaniu podobnym do metek ubrań. Najmniejszy rozmiar to S (są to jajka, o wadze poniżej 53 g), M (średnie, o wadze 53-63 g), L (duże, o wadze 63-73 g) i XL (bardzo duże, powyżej 73 g). Zazwyczaj kupując jajka staramy się wybierać największe. Według niektórych ekspertów żywieniowych popełniamy błąd. Lepiej jest bowiem kupować jak najmniejsze jajka, przynajmniej z dwóch powodów: po pierwsze duże mogą wskazywać na mało ekologiczny sposób karmienia kur, który może być dla nas szkodliwy. Po drugie, duże jajka mają cieńsze skorupki, które łatwiej pękają podczas gotowania.
Chów jajek oznaczony jest symbolem X (numeracja od 0 do 3), przy czym warto wybierać te z jak najmniejszym numerem, ponieważ oznacza to ekologiczny sposób chowu kur, co daje im jak najlepsze warunki: są wypuszczane i karmione naturalnie. Numer 3 oznacza, że kury chowane były w klatkach. To często skandaliczne warunki, bo kury, które chowane są w ten sposób trzymane są ciasno, ograniczane są tylko do karmienia za pomocą maszyn i znoszenia jajek. Ci z Państwa, którzy chcieliby poszerzyć wiedzę na ten temat powinni wejść na stronę internetową: www.otwarteklatki.pl, gdzie znajdują się artykuły i filmiki na temat skandalicznego chowu kur.
Kolejny kod dotyczy kraju pochodzenia jajek, przeważnie są to dwie litery, np. PL, jeśli są to jajka od polskich producentów.
Ostatni z symboli na opakowaniach jest najdłuższy - to kombinacja 8 cyfrowego kodu (AABBCCDD), który informuje nas o producencie. Pierwsze dwie cyfry mówią, z jakiego województwa pochodzi jajko, kolejne dwie określają dokładniej położenie hodowli (powiat), następne dwie - zakres działalności, która określa na jak dużą skalę dany producent prowadzi hodowlę. Ostatnie dwie literki z kodu oznaczają kod firmy.
Oprócz oznakowaniach na jajach, na opakowaniu można znaleźć informację o klasie jajek. Jajka klasy A oznaczają, że to świeży produkt, skorupka jest niepopękana, a białka klarowne. Do klasy B zalicza się jajka o obniżonych parametrach jakościowych, a jajka z klasy C - to jajka niesortowane, nienadające się do sprzedaży detalicznej.
.
Aplikacja nowagazeta.pl
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Komentarze opinie