Przestrzegając kilku prostych zasad, otrzymamy ekologiczny nawóz, który w idealny sposób dostarczy naszym roślinom składników odżywczych.
Oto krótka ściągawka:
CO NIE NADAJE SIĘ DO KOMPOSTOWNIKA?
- skórki po owocach cytrusowych (zawarte w nich substancje wpływają niekorzystnie na drobnoustroje i mikroorganizmy rozkładające resztki roślinne);
-mięso i ryby (będą przyciągać muchy i drobne zwierzęta - ptaki, myszy, szczury);
- resztki roślin, które są chore i porażone przez choroby i szkodniki (żeby ich nie rozprzestrzeniać);
- fragmenty kasztanowca, buku i dębu (za twarde - długo się rozkładają);
- chwasty z nasionami (nasiona przetrwają i zachwaszczą nam ogród);
- owoce z pestkami (pestki długo ulegają rozkładowi i mogą wykiełkować);
-ugotowane pozostałości z kuchni (przyciągają gryzonie).
CO MOŻEMY KOMPOSTOWAĆ?
- skoszoną trawę (najlepiej dodać do niej nieco gleby i wymieszać);
- rozdrobnione gałęzie;
- suche i przekwitłe rośliny;
- skorupki jaj;
- torebki od herbaty;
- fusy po kawie;
- niewielkie ilości papieru (karton, tektura, ręczniki kuchenne);
- trociny i popiół z kominka;
- resztki warzyw i owoców.
- opadłe z drzew liście
Aplikacja nowagazeta.pl
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Komentarze opinie