Reklama

Ciasto drożdżowe

10/08/2014 05:29
Dziś mamy kolejny przepis otrzymany od Pani Małgorzaty Tatuś z sekcji kulinarnej obornickiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku.  Na sierpniowe weekendy pani Małgorzata proponuje nam ciasto drożdżowe "czyste" lub z sezonowymi owocami.

Składniki:


80 dag mąki pszennej,

5 dag drożdży,

4 jajka,

1 kostka masła,

1⁄2 szklanki mleka,

1⁄2 szklanki oleju,

1 szklanka cukru,

1 paczka cukru wanilinowego.

[hidepost=0]

 

Wykonanie:


Odłożyć ⅔ kostki masła, trzy łyżki cukru i trzy łyżki mąki. Jajka ubić z pozostałym cukrem, dodać mleko, olej, drożdże, 1/3 kostki roztopionego masła. Wszystko wymieszać mikserem. Dodać pozostałą mąkę. Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.

Z odłożonego masła, cukru, mąki oraz paczki cukru wanilinowego przygotować kruszonkę: wszystkie składniki wyrobić, siekając na stolnicy szerokim nożem, a następnie rozcierać palcami do uzyskania grudek.

Gdy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość, wyłożyć na blaszkę. Na wierzch można ułożyć owoce według uznania i posypać kruszonką. Piec 45 – 50 minut w temperaturze 170 st.C.

[/hidepost]

Aplikacja nowagazeta.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo NowaGazeta.pl




Reklama
Wróć do