Reklama

Ciasto drożdżowe

10/08/2014 05:29
Dziś mamy kolejny przepis otrzymany od Pani Małgorzaty Tatuś z sekcji kulinarnej obornickiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku.  Na sierpniowe weekendy pani Małgorzata proponuje nam ciasto drożdżowe "czyste" lub z sezonowymi owocami.

Składniki:


80 dag mąki pszennej,

5 dag drożdży,

4 jajka,

1 kostka masła,

1⁄2 szklanki mleka,

1⁄2 szklanki oleju,

1 szklanka cukru,

1 paczka cukru wanilinowego.

[hidepost=0]

 

Wykonanie:


Odłożyć ⅔ kostki masła, trzy łyżki cukru i trzy łyżki mąki. Jajka ubić z pozostałym cukrem, dodać mleko, olej, drożdże, 1/3 kostki roztopionego masła. Wszystko wymieszać mikserem. Dodać pozostałą mąkę. Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.

Z odłożonego masła, cukru, mąki oraz paczki cukru wanilinowego przygotować kruszonkę: wszystkie składniki wyrobić, siekając na stolnicy szerokim nożem, a następnie rozcierać palcami do uzyskania grudek.

Gdy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość, wyłożyć na blaszkę. Na wierzch można ułożyć owoce według uznania i posypać kruszonką. Piec 45 – 50 minut w temperaturze 170 st.C.

[/hidepost]

Aplikacja nowagazeta.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo NowaGazeta.pl




Reklama