
Wino coraz częściej gości na stole Polaków, stopniowo wypierając mocniejsze trunki. Wciąż jednak brakuje nam doświadczenia w jego wyborze - najczęściej kierujemy się ceną (przy czym istnieje w naszej świadomości zależność "im droższe, tym lepsze"), niejednokrotnie słyszymy także powtarzane bez weryfikacji stereotypy (w rodzaju "jeżeli nie jest francuskie, nie może być dobre"). Używamy także określenia "wina owocowe" dla trunków, które powstały z owoców innych niż winogrona. I choć Komisja Europejska przyzwoliła na używanie terminu "wino" w odniesieniu do alkoholowych trunków wytwarzanych z różnych owoców, to jednak prawdziwe wino to takie, które pozyskuje się z winogron.
Dla początkującego miłośnika wina niezbędne będą podstawowe informacje, przybliżające i pozwalające usystematyzować bogactwo odmian i gatunków.
Najczęściej wymieniany podział obejmuje takie rodzaje wina jak:
1) Wino czerwone , które produkowane jest z ciemnych winogron. Podczas procesu produkcji, zgniata się grono wraz ze skórką i to właśnie ona sprawia, że trunek ma charakterystyczną barwę - wiśniową, rubinową, purpurową lub ceglastą.
2) Wino białe , produkowane z moszczu winogron jasnych oraz ciemnych. Barwa wina zależna jest od tego, jak długo w kadzi znajdowały się bogate w garbniki skórki winogron. Kolor wina białego może przechodzić od przezroczystego, poprzez słomkowy i niemalże herbaciany, aż do koloru zielonkawego, który oznacza zazwyczaj, że wino jest jeszcze niedojrzałe.
Więcej na następnej stronie...
Popularnym winem jest również wino różowe , w procesie produkcji którego zgniata się całe winogrona ze skórką, a po kilkunastu godzinach odcedza się moszcz, by jego fermentacja przebiegała tak, jak w przypadku wina białego.
To jednak nie jedyny podział, według którego opisujemy ten szlachetny trunek. Podział według innych kategorii może wskazywać na zawartość cukru - wyróżnić możemy trunki wytrawne , półwytrawne , słodkie oraz półsłodkie . Specyficzny smak wina wytrawnego sprawia, że zazwyczaj delektujemy się nim podczas spożywania posiłków. Charakteryzuje się ono kwasowym, nieco cierpkim posmakiem, które idealnie komponuje się z potrawami, ale bywa przeszkodą gdy decydujemy się na picie wina wytrawnego solo. Coraz częściej na naszych stołach goszczą więc wina półsłodkie oraz słodkie, które cechują się o wiele mniejszą kwasowatością. Są to wina, które często podajemy po głównym daniu, jako uzupełnienie do deserów.
To dopiero początek podziałów. Wystarczy krótka wizyta w dziale z alkoholami, by zdać sobie sprawę z tego, że jest z czego wybierać. Poszczególne odmiany wina będą się różniły między sobą rodzajem, jakością ceną oraz krajem pochodzenia. Świat win jest światem niezwykle zróżnicowanym więc z pewnością każdy znajdzie wino, które będzie miało idealny smak.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie