Należy zbierać tylko te grzyby co do których mamy pewność że są to gatunki jadalne. W razie jakichkolwiek wątpliwości należy dodatkowo skorzystać z atlasu.
Nie należy zbierać grzybów młodych, które nie maja dobrze wykształconych cech gatunkowych, ponieważ łatwo je pomylić z gatunkami grzybów niejadalnych lub trujących.
Początkujący grzybiarze powinni zbierać tylko i wyłącznie grzyby rurkowe; w grupie tej nie ma grzybów śmiertelnie trujących i istnieje mniejsze ryzyko zatrucia.
Należy unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków grzybów, jak np. zabarwienie cebuli w czasie gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak.
Grzyby należy zbierać do przewiewnych koszyków. W foliowych reklamówkach zaparzają się, co przyspiesza ich psucie. Świeżych grzybów nie należy przechowywać zbyt długo.
Nie należy zbierać, ani niszczyć grzybów niejadalnych, ponieważ wiele z nich jest pod ochroną i stanowią część ekosystemu.
Nie należy zbierać grzybów w okolicach skupisk odpadów, np. w okolicach zakładów produkcyjnych, w rowach lub na skraju lasu, a także przy drogach o dużym natężeniu ruchu.
W przypadku wątpliwości co do tego czy dany grzyb jest jadalny czy też trujący, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.
W przypadku wystąpienia nudności, bólów brzucha, biegunki, skurczy mięśni, podwyższonej temperatury po spożyciu grzybów, należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Pamiętajmy, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po upływie której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Wezwany w porę lekarz może uratować mu życie.
[Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny]
Aplikacja nowagazeta.pl
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Komentarze opinie