Jak informuje lek. med. Renata Widłak - Stępień, państwowy powiatowy inspektor sanitarny w Trzebnicy, niebezpieczna żywność może prowadzić do wielu problemów ze zdrowiem, takich jak biegunki, choroby wirusowe (pierwsze przypadki zakażenia wirusem Ebola związane były ze skażonym mięsem dzikich zwierząt), problemy z płodnością, zaburzenia rozwoju i nowotwory.
Renata Widłak-Stępień przypomina, że obowiązek opracowania i wdrażania odpowiednich procedur opartych na zasadach systemu HACCP (System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli opracowany w latach 60. XX wieku w USA) został nałożony na poszczególnych przedsiębiorców prowadzących zakłady produkcji i obrotu żywnością .
- Do opracowania procedury punktem wyjścia są stosowane w zakładach zasady dobrej praktyki higienicznej (GHP) i dobrej praktyki produkcyjnej (GMP), które są podstawą do spełniania wymagań higieniczno - sanitarnych. Powyższy obowiązek dotyczy też przedsiębiorców którzy prowadzą działalność w zakresie sprzedaży żywności na targowisku. Za produkowaną i wprowadzaną do obrotu żywność odpowiedzialność ponosi jej producent lub dystrybutor, w tym hurtownik - przypomina.
Renata Widłak-Stępień dodaje, że obowiązek zarejestrowania zakładu oraz uzyskania zatwierdzenia przez inspektora sanitarnego właściwego ze względu na miejsce prowadzenia działalności przez danego przedsiębiorcę, dotyczy poszczególnych zakładów danego przedsiębiorcy.
- Również osoby zajmujące się produkcją pierwotną (np. uprawa zbóż, warzyw, owoców, zbiór runa leśnego) są zobowiązane do zgłaszania się do siedziby właściwej terenowo Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej celem dokonania rejestracji prowadzonej działalności. Rejestracja jest bezpłatna. Niedokonanie tego obowiązku będzie skutkować nakładaniem kar pieniężnych - mówi inspektor i przytacza wskazówki dla konsumentów:
- Czytaj etykiety podczas robienia zakupów i przygotowywania posiłków.
- Dowiedz się, w jaki sposób należy przygotowywać i przechowywać potrawy z innych kultur, których nie znasz (np. sushi).
- Unikaj przypalania podczas smażenia, grillowania i pieczenia żywności, ponieważ mogą wtedy powstawać toksyczne substancje chemiczne.
Czytaj etykiety podczas robienia zakupów i przygotowywania posiłków.
Aplikacja nowagazeta.pl
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Komentarze opinie