Reklama

Zdrowy syrop z pędów sosny

24/04/2017 14:23

Mimo że sezon infekcji już za nami, wiosenne miesiące to właściwie jedyny moment, kiedy można zebrać młode pędy sosny i przygotować z nich pełen witamin syrop.


Syrop przygotowany z pędów sosny to prawdziwie naturalna substancja lecznicza. Profilaktycznie stosowany przez cały rok, wspomoże nasz organizm, dzięki czemu uniknąć będziemy mogli kuracji antybiotykiem, w sytuacji infekcji.
Przez lata syrop z pędów sosny stosowany był w leczeniu przeziębień. Wszystko to dzięki zawartych w nim związkach chemicznych o lekko gorzkim smaku, które działają wzmacniająco, mają działanie przeciwzapalne i rozkurczowe, dodatkowo działają pobudzająco na apetyt. Dostarczają organizmowi sole mineralne i witaminę C, składniki niezbędne w walce z chorobami układu oddechowego.


Jak przygotować syrop z pędów sosny?
Tak naprawdę jest na to bardzo prosty sposób. Młode pędy sosnowe trzeba zbierać na przełomie kwietnia i maja. Jasnozielone młode przyrosty ścina się w brązowej osłonce. Pamiętać należy, żeby pędy ścinać z kilku drzew, żeby nie zniszczyć całkowicie jednego drzewka.


W następnej kolejności zebrane pędy trzeba dokładnie wypłukać, pokroić na małe kawałki i ułożyć w szklanym słoju. Tak przygotowaną warstwę pędów posypujemy cukrem, ugniatamy drewnianym tłuczkiem i tak przygotowany słoik zakręcamy i odstawiamy w słoneczne miejsce. Syrop z sosny gotowy będzie po około półtorej do dwóch tygodni. Wtedy to płyn należy przecedzić i przelać do mniejszych buteleczek. Tak gotowy wywar przechowuje się w ciemnym i chłodnym miejscu. Profilaktycznie stosować powinno się po jednej łyżeczce syropu dziennie.

Aplikacja nowagazeta.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo NowaGazeta.pl




Reklama
Wróć do