Jeszcze przed wpuszczeniem pierwszych gości każda restauracja musi przejść szereg kontroli i inspekcji, podczas których zostaną sprawdzone wszystkie wymagania sanitarne jak i bezpieczeństwa. By nie mieć problemów z żadną instytucją i przejść przez wszystkie kontrole niezbędna jest dbałość o wszelkiego rodzaju szczegóły, które niejednokrotnie pełnią najważniejszą rolę dla inspektorów. Wszystkie urządzenia muszą posiadać atesty uznawane przez urzędy i muszą być przystosowane do wykorzystania w gastronomii. Nawet zwykłe stoły i blaty muszą pochodzić od profesjonalnych dostawców. Osoby, które nie posiadają zbyt dużych funduszy na rozruch restauracji mogą zaopatrzyć kuchnię w komisach gastronomicznych, w których znaleźć można dobrej jakości atestowany sprzęt i akcesoria w dużo niższych cenach niż na rynku pierwotnym. W przypadku urządzania sali właściciel restauracji ma o wiele większe pole do popisu, ponieważ warunki do spełnienia są nieco mniej restrykcyjne. Wiele restauracji zaopatruje się w elementy wykończeniowe i ozdoby nawet w sklepach internetowych takich jak wszystkodlarestauracji.pl, które oferują ogromny wybór materiałów w cenach niższych niż tradycyjne sklepy. W przypadku restauracji ekskluzywnych lepiej jednak postawić na markowe sklepy stacjonarne, w których można naocznie sprawdzić każdy element dekoracyjny, a nawet namacalnie sprawdzić jakość materiałów. Najdroższym rozwiązaniem jest oczywiście zatrudnienie profesjonalnego projektanta wnętrz, który sam dokonuje wszystkich zakupów, jednak w przypadku ograniczonego budżetu zdecydowanie lepiej pieniądze te wydać na lepszej jakości wyposażenie kuchni oraz odpowiednie zaopatrzenie magazynowe pozwalający na bezproblemowy rozruch kuchni i zdobycie pierwszych klientów. Ważne jest też by posiadać fundusz awaryjny na pierwsze miesiące prowadzenia restauracji.
Aplikacja nowagazeta.pl
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Komentarze opinie