Reklama

Wielka bitwa chłodników, czyli chłodniki owocowe kontra warzywne

30/06/2015 09:59
Hiszpańskie gazpacho, bałkański tarator, czy też popularny w Polsce chłodnik litewski – to tylko kilka zup na zimno, które doskonale sprawdzą się w roli wakacyjnego obiadu. Przepis na chłodnik zawsze opiera się na świeżych warzywach lub owocach, dzięki czemu zupy te bogate są w witaminy i składniki mineralne. W zależności od tego, który wariant wybierzemy, sprawimy swojemu organizmowi nie tylko zimne orzeźwienie, ale i solidną porcję niezbędnych wartości odżywczych.

Chłodnik warzywny – kolorowy obiad na zimno

Przważnie przygotowuje się je w oparciu o bulion lub zakwas buraczany. W zależności od tego, którą bazę wybierzemy, możemy podać naszemu organizmowi wartościowe składniki, ale także – pomóc w zdrowym oczyszczaniu go. Lista popularnych składników chłodników warzywnych jest naprawdę długa. Przykładowe produkty, które możemy użyć, to:


botwina – chyba najbardziej popularne warzywo, jeżeli mówimy o przygotowywaniu chłodników. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę A i C oraz kwas foliowy,




pomidory – chronią przed wolnymi rodnikami, ponieważ zawierają wysoką dawkę antyutleniaczy,




szparagi – sezonowe warzywo o wyjątkowej, kremowej konsystencji. Zawiera witaminy A i C oraz kwas foliowy.




Chłodniki warzywne sprawdzą się, jeżeli wyznajemy zasadę mówiącą, że obiad nie może być słodki. Jeżeli do zupy dodamy jajka, rybę lub odrobinę twarożku, to z pewnością zasmakuje ona nawet „mięsożernym” mężczyznom.

Więcej na następnej stronie...



 

Chłodnik owocowy – obiad i deser jednocześnie

A jakby tak deser połączyć z obiadem? Nie ma co się oszukiwać, wszyscy kochamy słodkości. Przygotowując owocowy chłodnik mamy szerokie pole do popisu. Truskawki, jagody czy nawet pomarańcze – praktycznie z każdego rodzaju owoców można zrobić przepyszną, lekką zupę. Szczególnie istotna jest mleczna baza, którą z reguły stanowi jogurt, kefir lub kwaśne mleko. Produkty mleczne są doskonałym źródłem wapnia, białka i witamin: B1, B2, C oraz A. Potrawę mogą wzbogacić dodatki, których wybór i walory smakowe są rozmaite:


mięta – zaspokaja pragnienie, orzeźwia i poprawia pracę jelit,




mleko kokosowe – zawiera wiele witamin i minerałów poprawiający ogólną kondycję organizmu,




orzechy – poprawiają funkcjonowanie wątroby i obniżają napięcie nerwowe,




wanilia – cudownie pachnie, a w dodatku działa uspokajająco i przeciwbólowo,




płatki owsiane lub ryżowe – zawierają błonnik, który m.in. obniża ciśnienie tętnicze.




Jedynym ograniczeniem w komponowaniu owocowych chłodników jest własna wyobraźnia. Spróbować można również łączenia smaków – do słodkie zupy dodać można płatki chilli lub bazylię, a bukiet smaków stanie się niepowtarzalny i wyjątkowy!

Jemy również oczami

Nie zapominajmy o estetyce podawania chłodników! Kolorowe miseczki i różnorodne dodatki jeszcze bardziej pobudzą nasz apetyt i urozmaicą letni, szalony nastrój. Niezależnie od tego, czy wybierzemy chłodnik owocowy, czy warzywny, możemy być pewni, że danie zostanie przyjęte z wielkim entuzjazmem. A żeby jeszcze bardziej obniżyć temperaturę potrawy, można dodać do niej pokruszony lód.

Aplikacja nowagazeta.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo NowaGazeta.pl




Reklama
Wróć do