Reklama

Soczewica kontra ciecierzyca

13/10/2015 09:09
Zarówno soczewica , jak i ciecierzyca pochodzą z basenu Morza Śródziemnego. Ich długa tradycja upraw – sięgająca niemal 10 000 lat – wpisała je na stałe do kanonu kuchni tego regionu, szczególnie Turcji i krajów arabskich. Stąd też należy czerpać inspiracje na przepisy zawierające te wysokobiałkowe rośliny.
Soczewica i ciecierzyca zamiast mięsa

Jeżeli stosujemy dietę wegańską czy też po prostu nie mamy ochoty na mięso, możemy je zastąpić soczewicą lub ciecierzycą. Obie rośliny są bardzo bogate w białko. Należy jednak pamiętać, że są to aminokwasy niepełnowartościowe, dlatego koniecznym jest uzupełnianie ich niedoboru poprzez łączenie ich z innymi warzywami czy produktami, co może być fantastyczną okazją do wprowadzenia jeszcze większej kreatywności do naszych przepisów.


Obie bohaterki są jednak doskonałym źródłem witamin – szczególnie z grupy B , a także kwasu foliowego , który w istotny sposób wpływa na układ nerwowy i pokarmowy, a ponadto w ogromnym stopniu przyczynia się do prawidłowego rozwoju płodu, dlatego nie powinno go zabraknąć w diecie każdej przyszłej mamy. W ciecierzycy i soczewicy znajdują się też minerały – wapń , fosfor , potas czy żelazo .

Więcej na następnej stronie...




Rozgrzewająca soczewica
Jesienny wieczór. Wiatr hula w najlepsze, złote i brązowe liście wirują jak oszalałe. Ale to wszystko za oknem – ciepły i bezpieczny dom nastraja nas optymizmem i zapachem aromatycznej herbaty. Jednak, kiedy chcemy naprawdę konkretnie się rozgrzać, warto zajrzeć do kuchni, otworzyć szufladę z przepisami i przygotować pyszną zupę. W chłodne dni na myśl przychodzą wszelkie kremy – z dyni, cukinii lub brokułów – niemniej tym razem zajrzymy do kuchni arabskiej, skąd pochodzi zupa z czerwonej soczewicy . Pikantna, pożywna i niezwykle bogata w wartości odżywcze. Ostrego smaku nadaje jej kompozycja ostrych przypraw – pieprzu Cayenne, kardamonu i curry.
Pierogi z soczewicą – pełnowartościowe białko
Pierogi ruskie? Z grzybami? Z kapustą? Jeśli lubimy to tradycyjne polskie danie, a mamy ochotę na coś nowego, warto wyciągnąć soczewicę z kuchennej szafki – sprawdzi się doskonale jako podstawa farszu. Co więcej, w ten sposób jednym posiłkiem dostarczymy naszemu organizmowi wystarczającej ilości białka, które (za sprawą ciasta na pierogi) będzie zawierało również aminokwasy pełnowartościowe. Jest to zatem idealne danie dla wegetarian, ale także dla wszystkich łasuchów.
Nie tylko hummus
Arabskie korzenie ciecierzycy pozwoliły jej zadomowić się w wielu potrawach kuchni tego regionu – jest na przykład głównym składnikiem słynnej pasty hummus. Niemniej, na chłodne jesienne dni polecamy gorącą zupę z ciecierzycy . Można dodać do niej pomidory, tworząc tym samym pyszną kompozycję bogatą w potas. Należy pamiętać, że o ile soczewica czerwona nie posiada łupinki, dzięki czemu bardzo szybko nadaje się do jedzenia, o tyle ciecierzyca wymaga około 12 godzin wcześniejszego namaczania w wodzie.

Ciecierzyca i soczewica to idealne rośliny na chłodne dni. Nie tylko zawierają mnóstwo niezbędnych wartości odżywczych, ale również dania z nich zrobione poprawiają nastrój (za sprawą kwasu foliowego) i porządnie rozgrzewają.

Aplikacja nowagazeta.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo NowaGazeta.pl




Reklama
Wróć do