
W ubiegłym tygodniu udaliśmy się na pola naszej ziemi trzebnickiej. Ujrzeliśmy dojrzałe zboża i ślady kół kombajnów. A że pogoda nie sprzyjała pracy w polu, ludzi nie było. Spytaliśmy więc rolników o postępy prac żniwnych.
Właściciele maszyn żniwnych już rozpoczęli koszenie. Na pierwszy ogień idzie rzepak. Jest już w pełni dojrzały, a na słabszych glebach nawet przejrzały.
Niektórzy rozpoczęli również zbiory jęczmienia. Z zapowiedzi wiemy, że jeśli pogoda dopisze, to koniec lipca będzie już okresem pełnych żniw.
Obejrzeliśmy na kilku polach pszenicę. Wyłuskane ziarna wskazywały jej pełną dojrzałość, co w tym zbożu, o tej porze roku, wydaje się niespotykane. Ziarna pomarszczone, małe, bardziej podobne do tzw. pośladu niż ziaren na mąkę. Tę informację potwierdzimy w najbliższych numerach, w relacji o żniwach. Wiadomość, jakie ziarno się urodziło będzie ważna dla młynarzy, piekarzy, a ostatecznie dla nas - konsumentów, bo od jakości zboża zależeć będzie nie tylko smak, ale i ceny chleba i innych wypieków.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie