
Podczas Dnia Edukacji Ekologicznej zorganizowano degustację potraw ekologicznych i wystawę o takiej tematyce.
- Profilaktyka jest to działanie mające na celu zapobieganie chorobie, bądź innemu niekorzystnemu zjawisku zdrowotnemu przed jego rozwinięciem się. Polega na wprowadzaniu odpowiednich prozdrowotnych wzorców żywieniowych. Racjonalny sposób żywienia jest jednym z ważniejszych elementów prewencji chorób, głównie sercowo-naczyniowych - mówiła jedna z organizatorek Alina Krzychała.
W wiejskiej chacie, specjalnie tego dnia przygotowanej na wzór starych domostw, odbywały się prelekcje i pokazy. Chata była pełna kamiennych garnków, siana, swojskiego chleba i wszystkich elementów potrzebnych w dawnym domowym gospodarstwie.
Alina Krzychała w przystępny sposób przedstawiła uczniom rolę zdrowego odżywiania się, mówiła także o potrzebie badań kontrolnych, wymaganych w danym wieku. Podkreślała niedocenioną rolę sportu i ruchu na świeżym powietrzu, negując tym samym nadmierne zamiłowanie uczniów do zabawy przy komputerze!
Uczniowie PZS serwowali gościom i nauczycielom ekologiczne jedzenie oraz soki bez konserwantów.
- W tym dniu stół połączył całą młodzież szkoły, wychowawców, nauczycieli i pracowników, a dochód z akcji został przeznaczony na bieżące potrzeby Szkolnego Koła Wolontariatu - opowiada Beata Wyrzykowska, jedna z opiekunek koła. - Wszystkie dobra stołu pochodziły z prywatnych domów i gospodarstw!
Na stołach pojawiły się: pieczywa, ciasta, swojskie wędliny, smalce, zaprawy słoikowe, miody z własnych pasiek, dżemy, napoje i soki wielowarzywne, a wszystko to bez konserwantów i innych dodatków, których nazwy pojawiają się na produktach żywnościowych w sklepach.
Wiele bochenków chleba uczniowie upiekli samodzielnie. Wszyscy zajadali się ze smakiem, apetyt szczególnie dopisywał gościom: - Mieliśmy przyjemność zaprosić na nasz poczęstunek grupę sześciolatków z Przedszkola Miejskiego, którymi z wielką troską opiekowali się szkolni wolontariusze. Największym "przebojem" świątecznego menu, okazały się pajdy chleba ze smalcem i swojskimi ogórkami - podkreśla Beata Wyrzykowska, a Alina Krzychała dodaje: - Organizując corocznie taką imprezę, powtarzamy słowa naszego wielkiego Patrona Jana Pawła II: "Szacunek dla chleba jest szacunkiem dla życia. Bez chleba, czyli bez pokarmu, nie ma życia. Konsekwentnie szacunek dla chleba jest szacunkiem dla człowieka". Będziemy się starali co roku kultywować tradycję "dzielenia się chlebem"! Wszystkim, którzy z wielkim zaangażowaniem przygotowali ten dzień wielkie dzięki!!! Nasza impreza nie mogłaby zaistnieć, gdyby nie wsparcie życzliwych nam od paru lat sponsorów: Spółdzielnia Mleczarska Demi z Góry zasponsorowała nam jogurty owocowe i serki homogenizowane, a Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" - pieczywo.
W trakcie Dnia Edukacji Ekologicznej odbył się też spektakl "Dopalacze niszczą życie". - Być rodzicami nastolatka nie jest łatwo. Okres dorastania jest tak samo trudny dla rodziców, jak i dla dziecka. Nie ma prostych i skutecznych recept na to, jak uchronić dziecko przed narkotykami, ale jedno jest pewne: im lepszy mamy kontakt z dzieckiem, tym łatwiej ustrzeżemy je przed wszelkiego typu używkami - mówi Anna Mądra-Kras, pedagog szkolny. - Aby ustrzec młodzież przed uzależnieniami, w Powiatowym Zespole Szkół im. Jana Pawła II w Żmigrodzie wprowadzono cykl zajęć profilaktycznych. Programem "Stop dopalaczom", w którego ramach odbyły się pogadanki, spotkania z pedagogiem, prezentacje multimedialne oraz konkursy, zostali objęci wszyscy uczniowie szkoły. Podsumowaniem działań profilaktycznych był występ krakowskich aktorów z teatru "Producent Artystyczny BEST" w przedstawieniu "Dopalacze niszczą życie". Program został zrealizowany dzięki środkom pozyskanym z Gminnego Programu Profilaktyki Rozwiązywania Problemów Alkoholowych i Przeciwdziałania Narkomanii w Żmigrodzie.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie