Reklama

Olej palmowy - dobry czy zły

09/12/2015 05:10
Surowy olej palmowy (nie poddany rafinacji) jest produktem właściwym do sporządzania potraw w wysokiej temperaturze. Jest to tłuszcz roślinny zawierający znaczną ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, które są zdecydowanie bardziej stabilne w wysokiej temperaturze (podobnie modny olej kokosowy czy smalec). Właśnie te nasycone kwasy tłuszczowe wzbudzają kontrowersje. Warto limitować ich podaż w codziennej diecie, ponieważ są hipercholesterolemiczne. Jednak zarzut ten możemy przełożyć również, na bardzo popularny i ceniony przez wielu konsumentów, olej kokosowy.

Dlaczego zatem boimy się tylko palmowego....?


Problem pojawia się w sytuacji, gdy olej palmowy zostaje poddany procesowi rafinacji, czyli oczyszczaniu, a co za tym idzie, utwardzaniu. Problem i to dosyć istotny, ponieważ rafinowany olej palmowy traci większość witamin i zmienia się w produkt o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych (49%).

Tłuszcze nasycone – głównie pochodzenia zwierzęcego, występujące również w utwardzanych margarynach, olejach. Są niezdrowe, przyczyniają się do otyłości, podwyższenia poziomu złego cholesterolu we krwi, ryzyka wystąpienia chorób serca, raka jelita, raka piersi oraz miażdżycy.W południowo-wschodniej Azji i tropikalnych lasach Afryki olej palmowy jest stałym produktem używanym w  kuchni. Nie ma się czemu dziwić, w końcu tam właśnie można pozyskiwać go na bieżąco i używać jeszcze przed obróbką termiczną. Jednak na potrzeby handlowe musi być rafinowany, gdyż jest to olej niestabilny. I tak, rafinowany, niezdrowy olej palmowy trafia najpierw na półki sklepowe, a w konsekwencji do naszego organizmu, ponieważ, poza kosmetykami, znajduje się w większości na co dzień spożywanych produktów spożywczych.

Olej palmowy to produkt tani i wygodny do stosowania w procesach przetwórczych, dlatego tak powszechny. Rozważając stosowanie go warto jednak również poza dietetycznie pochylić się nad kosztem humanitarnym i ekologicznym jego produkcji...

opr.red


Katarzyna Gediga


Doradztwo żywieniowe i dietetyka


Centrum Zdrowia "Emvit"


tel. 609 320 661


http://www.emvit.pl/pl/

http://www.emvit.pl/pl/

Aplikacja nowagazeta.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo NowaGazeta.pl




Reklama
Wróć do