Kasza jaglana jest z nami już od kilku tysięcy lat. Znana od dawna w Polsce pod nazwą: "jagły". Kasze stanowiły w naszym kraju podstawę jadłospisu do około pierwszej połowy XVIII wieku, kiedy to na nasze stoły wprowadziły się królujące na nich do dziś - ziemniaki.
Już stare traktaty medyczne z XVII w. mówią o dobroczynnym działaniu kasz na organizm ludzki, których ogólne przesłanie można streścić w jednym zdaniu (parafrazując znane powiedzonko): "dzień bez kaszy - dniem straconym"!
Kasze to m.in. niewyczerpalne źródło witamin, minerałów i błonnika. Kasze, według przepisów naszych przodków, możemy gotować na przeróżne sposoby: na zupę, na potrawę, na gęsto, na sypko, z wodą, mlekiem, masłem, ze słoniną, rodzynkami, czy śliwkami lub innymi owocami.
Omówimy dziś pokrótce królową wszystkich kasz, dodatkowo naturalnie bezglutenową - kaszę jaglaną. Powstaje ona z prosa, po usunięciu okrywy, obłuskaniu i wypolerowaniu ziarna. W ten sposób otrzymujemy małe kuleczki z zarysowanym kiełkiem. W prawie 70% jaglanka składa się z lekkostrawnej skrobi; zawiera też około 10% białka, którego ma w zasadzie najmniej ze wszystkich naszych zbóż. Brak glutenu - to wielki atut jagły, ponieważ mogą ją spożywać dzieci, alergicy, osoby chore na celiakię. Kasza jaglana zawiera cenne aminokwasy i pomimo braku glutenu jest bardziej odżywcza od innych kasz, poza tym zawiera tryptofan, z którego syntetyzowana jest w naszym organiźmie witamina PP (B3), oraz serotonina - hormon szczęścia! W 100 g tej kaszy możemy znaleźć: około 3,2 g błonnika, witaminy z grupy "B" m. in.: B1 - 0,73 mg, B2 - 0,38 mg, B6 - 0,75 mg, a także witaminę E i lecytynę. Z minerałów: jest bogatym źródłem żelaza - 4,8 mg; zawiera również: magnez, wapń, krzem, fosfor, cynk, potas, miedź i mangan. Do ważniejszych działań prozdrowotnych jagły możemy zaliczyć jej właściwość oczyszczania organizmu z toksyn.
Według Pięciu Przemian kasza jaglana ma neutralną termikę, wzmacnia Yin i Yang oraz Chi, wspomaga pracę przewodu pokarmowego: wątroby, trzustki, jelit oraz nerek, działając lekko moczopędnie.
Więcej na następnej stronie...
Jagła w kuchni
Należy pamiętać, że kasza ta nie może być zbyt długo przechowywana, ponieważ jest delikatna i szybko jełczeje. Gotować ja można w wodzie z dodatkiem mleka (delikatniejszy smak) lub w nieosolonej wodzie z z łyżką tłuszczu - masła lub oliwy z oliwek dla podkreślenia smaku.
Nadaje się jako dodatek do mięs, świetnie smakuje w zapiekankach czy jako dodatek do zup. Są nawet przepisy na pierogi, gołąbki czy chlebki na kaszy jaglanej. Smakuje również na słodko z owocami i bakaliami.
Zupa z kaszą jaglaną
Składniki na porcję dla 2 osób:
O - 1,5 l wrzątku, dwie szczypty majeranku, szczypta lubczyku, liść laurowy;
Z - mała łyżka masła, ok. 300 - 350 g ziemniaków, 1 marchew, około 1/3 szklanki kaszy jaglanej, 1/3 szklanki soczewicy czerwonej, trzy - cztery pieczarki, pół czerwonej papryki (można przyprawić dodatkowo szczyptą suszonej papryki słodkiej w proszku);
M - 1 cebula i ząbek czosnku, łyżeczka oregano, szczypta pieprzu czarnego, ziele angielskie. Do smaku dodajemy jeszcze kilka listków świeżej bazylii;.
W - sól;
D - 2 - 3 łyżeczki przecieru pomidorowego, natka pietruszki.
Pamiętajmy, że najpierw doprowadzamy wodę do wrzenia, a dopiero następnie dodajemy wszystkie wyżej wymienione składniki, dokładnie w podanej kolejności.
SMACZNEGO!
TSO
Aplikacja nowagazeta.pl
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Komentarze opinie