Reklama

Kuchnia Pięciu Przemian i kasza jaglana.

29/06/2015 06:08
Kasza jaglana jest z nami już od kilku tysięcy lat. Znana od dawna w  Polsce pod nazwą: "jagły". Kasze stanowiły w naszym kraju podstawę jadłospisu do około pierwszej połowy XVIII wieku, kiedy to na nasze stoły wprowadziły się królujące na nich do dziś - ziemniaki.
Już stare traktaty medyczne z XVII w. mówią o dobroczynnym działaniu kasz na organizm ludzki, których ogólne przesłanie można streścić w jednym zdaniu (parafrazując znane powiedzonko): "dzień bez kaszy - dniem straconym"!
Kasze to m.in. niewyczerpalne źródło witamin, minerałów i błonnika. Kasze, według przepisów naszych przodków,  możemy gotować na przeróżne sposoby: na zupę, na potrawę, na  gęsto, na sypko, z wodą, mlekiem, masłem, ze słoniną, rodzynkami, czy śliwkami lub innymi owocami.
Omówimy dziś pokrótce królową wszystkich kasz, dodatkowo naturalnie bezglutenową - kaszę jaglaną. Powstaje ona z prosa, po usunięciu okrywy, obłuskaniu i wypolerowaniu ziarna. W ten sposób otrzymujemy małe kuleczki z zarysowanym kiełkiem. W prawie 70% jaglanka składa się z lekkostrawnej skrobi; zawiera też około 10% białka, którego ma w zasadzie najmniej ze wszystkich naszych zbóż. Brak glutenu - to wielki atut jagły, ponieważ mogą ją spożywać dzieci, alergicy, osoby chore na celiakię. Kasza jaglana zawiera cenne aminokwasy i pomimo braku glutenu jest bardziej odżywcza od innych kasz, poza tym zawiera tryptofan, z którego syntetyzowana jest w naszym organiźmie witamina PP (B3), oraz serotonina - hormon szczęścia!  W 100 g tej kaszy możemy znaleźć: około 3,2 g błonnika, witaminy z grupy "B" m. in.: B1 - 0,73 mg, B2 - 0,38 mg, B6 - 0,75 mg, a także witaminę E i lecytynę. Z minerałów: jest bogatym źródłem żelaza - 4,8 mg; zawiera również: magnez, wapń, krzem, fosfor, cynk, potas, miedź i mangan. Do ważniejszych działań prozdrowotnych jagły możemy zaliczyć jej właściwość oczyszczania organizmu z toksyn.
Według Pięciu Przemian kasza jaglana ma neutralną termikę, wzmacnia Yin i Yang oraz Chi, wspomaga pracę przewodu pokarmowego: wątroby, trzustki, jelit oraz nerek, działając lekko moczopędnie.

Więcej na następnej stronie...


Jagła w kuchni


Należy pamiętać, że kasza ta nie może być zbyt długo przechowywana, ponieważ jest delikatna i szybko jełczeje. Gotować ja można w wodzie z dodatkiem mleka (delikatniejszy smak) lub w nieosolonej wodzie z z łyżką tłuszczu - masła lub oliwy z oliwek dla podkreślenia smaku.
Nadaje się jako dodatek do mięs, świetnie smakuje w zapiekankach czy jako dodatek do zup. Są nawet przepisy na pierogi, gołąbki czy chlebki na kaszy jaglanej. Smakuje również na słodko z owocami i bakaliami.

Zupa z kaszą jaglaną


Składniki na porcję dla 2 osób:
O - 1,5 l wrzątku, dwie szczypty majeranku, szczypta lubczyku, liść laurowy;
Z - mała łyżka masła,  ok. 300 - 350 g ziemniaków, 1 marchew, około 1/3 szklanki kaszy jaglanej, 1/3 szklanki soczewicy czerwonej, trzy - cztery pieczarki, pół czerwonej papryki (można przyprawić dodatkowo szczyptą suszonej papryki słodkiej w proszku);
M - 1 cebula i ząbek czosnku, łyżeczka oregano, szczypta pieprzu czarnego, ziele angielskie. Do smaku dodajemy jeszcze kilka listków świeżej bazylii;.
W - sól;
D - 2 - 3 łyżeczki przecieru pomidorowego, natka pietruszki.
Pamiętajmy, że najpierw doprowadzamy wodę do wrzenia, a dopiero następnie dodajemy wszystkie wyżej wymienione składniki, dokładnie w podanej kolejności.
SMACZNEGO!
TSO

Aplikacja nowagazeta.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo NowaGazeta.pl




Reklama
Wróć do