Co możemy z nich zrobić i jak wykorzystać walory smakowe ?
W przypadku owoców jesteśmy w zasadzie niczym nieograniczeni i możemy ze wszystkich przyrządzać smaczne soki w przeróżnych połączeniach. Warto jednak zwrócić uwagę na te, które są najcenniejszym źródłem witamin i składników odżywczych. Wśród takich owoców znajdziemy:
brzoskwinie, czarne porzeczki, gruszki, jabłka, jagody, jeżyny, maliny, śliwki, truskawki, winogrona, wiśnie, żurawina. Gruszki są bogatym źródłem witaminy C oraz miedzi, a ponadto chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami i wspomagają naszą odporność. Jabłka są korzystne dla całego naszego organizmu. Pomagają obniżyć cholesterol, poprawiają perystaltykę jelit, zmniejszają ryzyko chorób serca oraz udaru, wspomagają trawienie, pomagają obniżyć wagę, a ponadto są bogatym źródłem witamin C i B, żelaza, magnezu, wapnia, cynku, potasu, kwasu foliowego oraz błonnika.
Maliny są bogatym źródłem witamin, między innymi takich jak A, B1, B2, B6, C oraz E, kwasu foliowego, błonnika, wapnia, magnezu, potasu oraz manganu. Owoce te są naturalnymi przeciwutleniaczami, stanowią źródło substancji niszczących komórki rakowe. Maliny doskonale znane są ze swych właściwości przeciwgorączkowych, przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych.
Więcej na następnej stronie...
Obniżają ciśnienie krwi, mają działanie uspokajające i przeciwmiażdżycowe. Stanowią również doskonałe wsparcie podczas leczenia anemii, łagodzą bóle miesiączkowe i działają uspokajająco. Regularne spożywanie malin wpływa korzystnie na nasz układ odpornościowy, a ponadto dzięki temu, że zawierają antyoksydanty, opóźniają procesy starzenia się. Wiśnie są cennym źródłem melatoniny, antocyjanów, bioflawonoidów, jak również miedzi, potasu, żelaza, kwasu foliowego oraz witamin C, K, B1 i B2. Owoce te wpływają dobroczynnie na nasz organizm chroniąc go przed chorobami układu krążenia oraz stabilizując pracę serca. Są doskonałym źródłem błonnika. Obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają anemii. Posiadają działanie przeciwnowotworowe.
Żurawina zawiera właściwości zdrowotne i odchudzające. Jest bogatym źródłem błonnika, składników mineralnych takich jak: sód, fosfor, magnes, potas, wapń, jod, żelazo, flawonoidy, jak również witamin B1, B2, B6, C, E oraz karotenu. Ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Wspomaga leczenie i zapobiega infekcjom dróg moczowych, zapobiega nowotworom oraz chorobom serca, obniża poziom cholesterolu. Wspomaga zwalczanie chorób dziąseł oraz leczenie wrzodów żołądka.
Często także wysiewamy zioła, sadzimy rośliny liściaste. Co możemy z nich zrobić i jak wykorzystać walory smakowe ?
Czosnek doskonałe źródło wapnia, miedzi, żelaza, magnezu, manganu, potasu, siarki, cynku, a także witamin A, B1, B2, C. Imbir łagodzi nudności, wspomaga nasz układ trawienia oraz krążenia, pomaga w zwalczeniu przeziębienia, grypy jak również alergii, ma właściwości wykrztuśne i bakteriobójcze.
Zioła, które możemy posadzić lub wysiać w naszym ogrodzie: babka, bazylia, bluszczyk kurdybanek ,
Komentarze opinie