Reklama

WARZYWA i WITAMINY. Cz.2.

16/06/2015 05:09
Co możemy z nich zrobić i jak wykorzystać walory smakowe ?

W przypadku owoców jesteśmy w zasadzie niczym nieograniczeni i możemy ze wszystkich przyrządzać smaczne soki w przeróżnych połączeniach. Warto jednak zwrócić uwagę na te, które są najcenniejszym źródłem witamin i składników odżywczych. Wśród takich owoców znajdziemy:

brzoskwinie, czarne porzeczki, gruszki, jabłka, jagody, jeżyny, maliny, śliwki, truskawki, winogrona, wiśnie, żurawina. Gruszki są bogatym źródłem witaminy C oraz miedzi, a ponadto chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami i wspomagają naszą odporność. Jabłka są korzystne dla całego naszego organizmu. Pomagają obniżyć cholesterol, poprawiają perystaltykę jelit, zmniejszają ryzyko chorób serca oraz udaru, wspomagają trawienie, pomagają obniżyć wagę, a ponadto są bogatym źródłem witamin C i B, żelaza, magnezu, wapnia, cynku, potasu, kwasu foliowego oraz błonnika.

Maliny są bogatym źródłem witamin, między innymi takich jak A, B1, B2, B6, C oraz E, kwasu foliowego, błonnika, wapnia, magnezu, potasu oraz manganu. Owoce te są naturalnymi przeciwutleniaczami, stanowią źródło substancji niszczących komórki rakowe. Maliny doskonale znane są ze swych właściwości przeciwgorączkowych, przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych.

Więcej na następnej stronie...



Obniżają ciśnienie krwi, mają działanie uspokajające i przeciwmiażdżycowe. Stanowią również doskonałe wsparcie podczas leczenia anemii, łagodzą bóle miesiączkowe i działają uspokajająco. Regularne spożywanie malin wpływa korzystnie na nasz układ odpornościowy, a ponadto dzięki temu, że zawierają antyoksydanty, opóźniają procesy starzenia się. Wiśnie są cennym źródłem melatoniny, antocyjanów, bioflawonoidów, jak również miedzi, potasu, żelaza, kwasu foliowego oraz witamin C, K, B1 i B2. Owoce te wpływają dobroczynnie na nasz organizm chroniąc go przed chorobami układu krążenia oraz stabilizując pracę serca. Są doskonałym źródłem błonnika. Obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają anemii. Posiadają działanie przeciwnowotworowe.

Żurawina zawiera właściwości zdrowotne i odchudzające. Jest bogatym źródłem błonnika, składników mineralnych takich jak: sód, fosfor, magnes, potas, wapń, jod, żelazo, flawonoidy, jak również witamin B1, B2, B6, C, E oraz karotenu. Ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Wspomaga leczenie i zapobiega infekcjom dróg moczowych, zapobiega nowotworom oraz chorobom serca, obniża poziom cholesterolu. Wspomaga zwalczanie chorób dziąseł oraz leczenie wrzodów żołądka.

Często także wysiewamy zioła, sadzimy rośliny liściaste. Co możemy z nich zrobić i jak wykorzystać walory smakowe ?

Czosnek doskonałe źródło wapnia, miedzi, żelaza, magnezu, manganu, potasu, siarki, cynku, a także witamin A, B1, B2, C. Imbir łagodzi nudności, wspomaga nasz układ trawienia oraz krążenia, pomaga w zwalczeniu przeziębienia, grypy jak również alergii, ma właściwości wykrztuśne i bakteriobójcze.

Zioła, które możemy posadzić lub wysiać w naszym ogrodzie: babka, bazylia, bluszczyk kurdybanek ,

czeremcha, dziurawiec, iglica pospolita, jarzębina, aloes, lubczyk, łopian, mięta, mniszek lekarski,

nostrzyk żółty, olcha, pierwiosnek, podbiał, pokrzywa, przywrotnik, rdest ostrogorzki, serdecznik pospolity, tarczyca pospolita, tasznik.

O innych problemach w ogrodzie dowiecie się w następnych Poradach Ogrodnika Jerżyka. Z ogrodniczym pozdrowieniem.

Aplikacja nowagazeta.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo NowaGazeta.pl




Reklama
Wróć do