Kampania ma na celu zwiększenie świadomości konsumentów i uświadomienie im, że mogą przyczynić się do ocalenia wielu gatunków zagrożonych wyginięciem.
Głównym niebezpieczeństwem dla życia na Ziemi jest utrata różnorodności żyjących na niej gatunków.
Obecnie tempo ich wymierania jest największe w historii.
Co 20 minut na naszej planecie wymiera jeden gatunek, a 30 procent stworzeń jest zagrożonych wyginięciem.
Naukowcy twierdzą, że 90 procent poławianych gatunków ryb i skorupiaków jest nadmiernie eksploatowanych.
Trzeba wiedzieć, że zniknięcie z powierzchni Ziemi jednego gatunku powoduje wymarcie innych współdzielących z nim siedlisko morskie.
Mieszkańców mórz można obecnie podzielić na trzy grupy:
1. Ryby i owoce morza, które nie są zagrożone wyginięciem, a ich połowy nie szkodzą środowisku naturalnemu. Należą do nich:
czarniak,
dorsz (z Morza Barentsa),
karp, langustynki (z Morza Północnego),
łosoś pacyficzny,
makrela,
miruna (łowiona przy pomocy trału pelagicznego),
omułek jadalny hodowlany,
ośmiorniczki (z Maroko i Meksyku),
ostrygi,
plamiak,
przegrzebek zwyczajny (ręcznie zbierany),
sardela europejska (poławiana trałem pelagicznym i okrężnicą),
szprot,
śledź.
2. Ryby i owoce morza, połowy których należałoby ograniczyć ze względu na zmniejszającą się liczebność gatunku. Należą do nich:
dorsz bałtycki,
gładzica,
krab,
krewetka północna (z Morza Barentsa),
łosoś hodowlany,
małże,
ośmiorniczki (inne niż z Maroko i Meksyku),
plamiak (z Morza Barentsa),
pstrąg tęczowy,
stornia (pod nazwą flądra),
tuńczyki (inne niż błękitnopłetwe),
turbot hodowlany,
panga,
tilapia.
3. Ryby i owoce morza, którym grozi całkowite wyginięcie. Łowienie tych stworzeń poważnie szkodzi środowisku i wpływają negatywnie na różnorodność biologiczną mórz i oceanów. Należą do nich:
dorada,
halibut,
homar,
karmazyn,
krewetki tropikalne,
krewetka północna (z wyjątkiem tej z Morza Barentsa),
langustynki (łowione przy pomocy trału),
limanda żółtopłetwa,
łosoś bałtycki,
miruna (łowiona przy pomocy trału dennego),
morszczuk,
omułek jadalny dziki,
sieja/sielawa,
sola,
tuńczyk błękitnopłetwy,
turbot dziki,
węgorz.
Wybierając ryby w sklepie
pamiętajmy o tym podziale.
To właśnie świadome działanie konsumentów może przyczynić się do ocalenia życia stworzeń, które były na Ziemi zanim pojawił się na niej człowiek.
Aplikacja nowagazeta.pl
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Komentarze opinie