Wśród warzyw polecanych na soki możemy znaleźć między innymi: brokuły, buraki, czosnek, fasolę szparagową, kalafior, kapustę czerwoną i włoską, koper, marchew, ogórki, papryki (we wszystkich kolorach), pomidory, rzepę, rzodkiewki, sałatę, kalafiora, seler naciowy, szpinak. Walory smakowe brokułów zyskały uznanie już 2 tys. lat temu. Według wielu teorii, posiadają właściwości antyrakowe dzięki zawartości selenu, stymulują enzymy detoksykacyjne w naszym organizmie. Są niezwykle bogate w witaminy A, C, B1, B2, PP, a także w: kwas foliowy, magnez, wapń, fosfor, żelazo, siarkę i potas. Brokuły często zaleca się osobom walczącym ze zbędnymi kilogramami oraz tym, którzy dbają o sylwetkę, gdyż są one niskokaloryczne i zawierają dużo błonnika. Najwięcej wartości odżywczych mają oczywiście w stanie surowym, dlatego idealnie nadają się na soki.
Buraki posiadają właściwości lecznicze. Warzywa te są bogatym źródłem: cezu, chloru, cynku, fosforu, jodu, kwasu foliowego, magnezu, manganu, miedzi, niacyny, potasu, rubid, siarki, wapna, żelaza, witaminy A, B1, B2, B6 i B12 oraz witaminy C. Mają najwięcej wartości odżywczych, gdy są w stanie surowym. Składniki mineralne w nich zawarte rozpuszczają się w wodzie. Wzmacniają one nasz układ krwionośny i zapobiegają anemii, wspomagają leczenie białaczki, a ponadto należą do przeciwutleniaczy i podnoszą stężenie tlenku azotu, który reguluje ciśnienie krwi.
Natka pietruszki jest bogata w: sód, potas, wapń oraz magnez, witaminę A oraz C, w substancje pomagające oczyścić organizm z toksyn. Natka pietruszki działa moczopędnie, poprawia trawienie i łagodzi nerwobóle, pomaga w leczeniu kamicy moczowej. Natka doskonale odtruwa nasz organizm i wzmacnia go. Ma wpływ również na nasz wzrok oraz cerę.
Więcej na następnej stronie...
7
Marchew znana jest ze swych właściwości leczniczych i kosmetycznych. Jest źródłem: kwasu foliowego, jabłkowego, kumaryny oraz składników mineralnych, takich jak: wapń, żelazo, magnez, sód, potas, fosfor, mangan, siarka, miedź, kobalt, cynk.Wśród witamin zawartych w marchewce możemy wymienić witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, H, K oraz PP. Marchew ma działanie przeciwpasożytnicze oraz przeciwcukrzycowe, a ponadto obniża ona poziom cholesterolu i zawiera glutation, wspomagający odbudowę zapasów witaminy E w organizmie. Soki marchwiowe wspomagają trawienie i oczyszczają wątrobę.
Seler jest bogatym źródłem błonnika, wapnia, potasu, cynku, magnezu, fosforu, kwasu foliowego oraz witamin: A , C i E. Warzywo to znane jest ze swych właściwości uspokajających, a niegdyś polecane było jako afrodyzjak. Oczyszcza nasz organizm z toksyn, usuwa uboczne efekty przemiany materii i ją pobudza. Obniża ciśnienie krwi, poprawia trawienie, likwiduje zaparcia i pomaga trawić tłuszcze. Seler jest warzywem moczopędnym, poprawiającym pracę nerek. Pomidory są zalecane osobom z niedoborem żelaza lub anemią. Zawierają one żelazo dobrze przyswajalne przez nasz organizm i witaminę C. Obniżają poziom cholesterolu, mają działanie antynowotworowe i wspomagające procesy trawienne. Działają moczopędnie i pomagają obniżać ciśnienie krwi, a dzięki dużej zawartości potasu mają korzystny wpływ na pracę naszego serca. Ze względu na niewielką kaloryczność, pomidory zalecane są osobom walczącym z nadwagą.
Szpinak jest źródłem dużych ilości: żelaza, sodu, chlorofilu, potasu, magnezu, wapnia, kwasu foliowego, witamin: C, E, K, A, B1, B2, B6, beta-karotenu, przeciwutleniacza glutationu. Uważany jest za warzywo antynowotworowe, a dzięki niezwykle dużej zawartości żelaza polecany jest osobom, które walczą z anemią. Działa również korzystnie na naszą pamięć, opóźniając procesy jej utraty, dzięki czemu przeciwdziała chorobie Alzheimera. Zawiera on błonnik, dzięki któremu cholesterol utrzymywany jest na właściwym poziomie.
O innych problemach w ogrodzie dowiecie się w następnych Poradach Ogrodnika Jerżyka.
Z ogrodniczym pozdrowieniem.
Ogrodnik Jerżyk
Aplikacja nowagazeta.pl
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Komentarze opinie