Dwutlenek siarki (SO2) to nieorganiczny związek chemiczny z grupy tlenków siarki. Jest bezbarwnym gazem o ostrym duszącym zapachu, silnie drażniącym drogi oddechowe. Jest trujący dla zwierząt i szkodliwy dla roślin. Jako produkt uboczny spalania paliw kopalnych, przyczynia się do zanieczyszczenia atmosfery. Ze względu na swe własności bakteriobójcze i pleśniobójcze znalazł zastosowanie w przemyśle spożywczym jako konserwant żywności i jako taki jest mocno kontrowersyjny.
Szczególnie powszechnie stosowany jest w przemyśle winiarskim, ponieważ zapobiega rozwojowi bakterii kwasu octowego i innych szkodliwych drobnoustrojów, nie niszcząc jednocześnie drożdży winnych. Pozwala też dłużej zachować aromat i kolor trunku. Chętnie wykorzystują go też producenci suszonych owoców i warzyw. Proces ich konserwacji odbywa się w specjalnych szczelnych komorach, w których rozstawione są tace lub sita. Produkty poddane tam siarkowaniu gazowemu mają apetyczną jaśniejszą barwę. Dwutlenek siarki można znaleźć również w bakaliach i sokach warzywno- owocowych.
Więcej na następnej stronie ...
Kilka lat temu Unia Europejska wprowadziła obowiązek umieszczania na etykietach informacji o obecności związków siarki w produkcie. Dwutlenek siarki ukrywa się tam pod różnymi sformułowaniami: E220, "zawiera siarczyny", "konserwowany siarką", "bezwodnik kwasu siarkowego".
-Dwutlenek siarki jest uznawany za dodatek bezpieczny dla zdrowia konsumenta, ale... ustalone jest maksymalne bezpieczne spożycie czyli limit, po przekroczeniu którego możemy mieć dolegliwości-mówi o związku chemicznym Katarzyna Gediga, dietetyczka. -Wszystko zależy od tego jaką ilość produktów konserwowanych SO2 będziemy spożywać. Moim pacjentom zalecam płukanie i moczenie siarkowanych owoców w ciepłej wodzie. Możemy również wybierać ekologiczne, niesiarkowane. Będą szare, ale nie ma to wpływu na smak. Nie zapominajmy jednak, że SO2 ma również działanie antybakteryjne, zabezpiecza przed pleśniami, a te bywają problemem. Czy siarkowanie problem rozwiązuje? Nie, bo kluczowa jest wyjściowa jakość owoców przeznaczonych do suszenia. Zachęcam do wprowadzenia suszonych owoców do diety, ale z umiarem. Jeśli tylko są dostępne, zawsze wybierajmy owoce sezonowe- radzi dietetyczka.
Niewielka ilość tego gazu nie jest toksyczna. Przedawkowanie produktów nim konserwowanych może wywołać nudności, wymioty i bóle głowy. Trzeba byłoby jednak zjeść lub wypić tych specjałów naprawdę dużo. Trzeba oczywiście pamiętać, że jak każdy związek chemiczny, dwutlenek siarki może wywoływać reakcje alergiczne u ludzi na niego uczulonych. Szczególnie może być niebezpieczny dla chorych na astmę. Dwutlenek siarki i siarczyny znacząco obniżają także przyswajanie witaminy B1.
W związku z tymi faktami, z myślą o poprawie jakości i bezpieczeństwa produktów spożywczych, Unia Europejska uruchomiła projekt SO2SAY. Jego celem było opracowanie nowych technik do zastąpienia użycia SO2 i jego soli w żywności. Działania zespołu SO2SAY mają na celu obniżenie przyswajania siarczynów przez europejskich klientów i w ten sposób przyczynią się do zwiększenia bezpieczeństwa produktów spożywczych i napojów.
Aplikacja nowagazeta.pl
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Komentarze opinie