Reklama

Dwutlenek siarki jako konserwant żywności

01/06/2015 05:23
Dwutlenek siarki (SO2) to nieorganiczny związek chemiczny z grupy tlenków siarki. Jest bezbarwnym gazem o ostrym duszącym zapachu, silnie drażniącym drogi oddechowe. Jest trujący dla zwierząt i szkodliwy dla roślin. Jako produkt uboczny spalania paliw kopalnych, przyczynia się do zanieczyszczenia atmosfery. Ze względu na swe własności bakteriobójcze i pleśniobójcze znalazł zastosowanie w przemyśle spożywczym jako konserwant żywności i jako taki jest mocno kontrowersyjny.

Szczególnie powszechnie stosowany jest w przemyśle winiarskim, ponieważ zapobiega rozwojowi bakterii kwasu octowego i innych szkodliwych drobnoustrojów, nie niszcząc jednocześnie drożdży winnych. Pozwala też dłużej zachować aromat i kolor trunku. Chętnie wykorzystują go też producenci suszonych owoców i warzyw. Proces ich konserwacji odbywa się w specjalnych szczelnych komorach, w których rozstawione są tace lub sita. Produkty poddane tam siarkowaniu gazowemu mają apetyczną jaśniejszą barwę. Dwutlenek siarki można znaleźć również w bakaliach i sokach warzywno- owocowych.

Więcej na następnej stronie ...



Kilka lat temu Unia Europejska wprowadziła obowiązek umieszczania na etykietach informacji o obecności związków siarki w produkcie. Dwutlenek siarki ukrywa się tam pod różnymi sformułowaniami: E220, "zawiera siarczyny", "konserwowany siarką", "bezwodnik kwasu siarkowego".

-Dwutlenek siarki jest uznawany za dodatek bezpieczny dla zdrowia konsumenta, ale... ustalone jest maksymalne bezpieczne spożycie czyli limit, po przekroczeniu którego możemy mieć dolegliwości-mówi o związku chemicznym Katarzyna Gediga, dietetyczka. -Wszystko zależy od tego jaką ilość produktów konserwowanych SO2 będziemy spożywać. Moim pacjentom zalecam płukanie i moczenie siarkowanych owoców w ciepłej wodzie. Możemy również wybierać ekologiczne, niesiarkowane. Będą szare, ale nie ma to wpływu na smak. Nie zapominajmy jednak, że SO2 ma również działanie antybakteryjne, zabezpiecza przed pleśniami, a te bywają problemem. Czy siarkowanie problem rozwiązuje? Nie, bo kluczowa jest wyjściowa jakość owoców przeznaczonych do suszenia. Zachęcam do wprowadzenia suszonych owoców do diety, ale z umiarem. Jeśli tylko są dostępne, zawsze wybierajmy owoce sezonowe- radzi dietetyczka.

Niewielka ilość tego gazu nie jest toksyczna. Przedawkowanie produktów nim konserwowanych może wywołać nudności, wymioty i bóle głowy. Trzeba byłoby jednak zjeść lub wypić tych specjałów naprawdę dużo. Trzeba oczywiście pamiętać, że jak każdy związek chemiczny, dwutlenek siarki może wywoływać reakcje alergiczne u ludzi na niego uczulonych. Szczególnie może być niebezpieczny dla chorych na astmę. Dwutlenek siarki i siarczyny znacząco obniżają także przyswajanie witaminy B1.

W związku z tymi faktami, z myślą o poprawie jakości i bezpieczeństwa produktów spożywczych, Unia Europejska uruchomiła projekt SO2SAY. Jego celem było opracowanie nowych technik do zastąpienia użycia SO2 i jego soli w żywności. Działania zespołu SO2SAY mają na celu obniżenie przyswajania siarczynów przez europejskich klientów i w ten sposób przyczynią się do zwiększenia bezpieczeństwa produktów spożywczych i napojów.

Aplikacja nowagazeta.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo NowaGazeta.pl




Reklama
Wróć do