Reklama

Ekstrakt drożdżowy

12/06/2015 05:05
Ekstrakt drożdżowy jest powszechnie stosowany jako substancja aromatyzująca i wzmacniająca smak produktów spożywczych. Kodeks Chemii Żywności definiuje go jako produkt składający się z rozpuszczalnych w wodzie składników komórek drożdżowych, przede wszystkim aminokwasów, peptydów, węglowodanów i soli. Jest bogaty w azot, witaminy i inne składniki. Występuje w postaci żółtego przechodzącego w jasny brąz proszku lub brunatnej pasty. Ma charakterystyczny, lekko słony i jednocześnie lekko kwaśny smak. Jego zapach zbliżony jest do aromatu pieczonego mięsa. Wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym jako składnik nadający smak i aromat potrawom mięsnym, wyrobom garmażeryjnym oraz przyprawom.

Wielu producentów żywności woli używać ekstraktu drożdżowego zamiast glutaminianu sodu, bo nie wymaga on oznakowania symbolem "E". Obie te substancje mają podobne właściwości, nie są jednak identyczne.

Więcej na następnej stronie...



Czy jest szkodliwy, czy nie to kwestia szeroko dyskutowana na forach internetowych, Jego szkodliwości nie potwierdzają żadne badania. Jest  dopuszczony do stosowania w przemyśle spożywczym przez Unię Europejską. Każdy z nas ma prawo decydować, czy kupić produkt zawierający tę substancję, czy nie. Można zastąpić ekstrakt drożdżowy mieszankami ziół, należy jednak pamiętać, że w takim przypadku potrawa nie będzie miała takiego smaku jak ta, która ekstrakt zawiera.

Jakie jest zdanie dietetyków? Na tak postawione pytanie odpowiedziała Katarzyna Gediga, dietetyczka z Trzebnicy: -Ekstrakt drożdżowy jest nie jest szkodliwy dla zdrowia człowieka i jako dobre źródło wolnego kwasu glutaminowego wzmacnia smak żywności, do której jest dodawany. Nie jest to czysty związek, stąd działanie aromatyzujące jest słabsze niż uzyskiwanego chemicznie glutaminianu sodu. Pytanie brzmi: dlaczego nie wystarczy nam naturalny smak potrawy, po którą sięgamy? Zastanówmy się gdzie znajdziemy omawiany dodatek do żywności. Ekstrakt dodawany jest najczęściej do żywności mocno przetworzonej, która nie powinna w naszej diecie dominować. Namawiam do odkrywania ziół, naturalnych przypraw, które wydobywają smak potraw i nierzadko mają działanie prozdrowotne.

Jak w każdej innej sprawie, używając ekstraktu drożdżowego zalecany jest umiar, bo substancja ta stosowana zgodnie z zaleceniami nie powinna szkodzić.


Ekstrakt drożdżowy stosowany jest też w przemyśle kosmetycznym. Najczęściej używa się tam hydrolizowanego wyciągu z drożdży piwnych, które zawierają: białko, węglowodany i sole mineralne oraz witaminy z grupy B. Substancja ta ma działanie nawilżające, zmiękczające i wygładzające. Stosowana jest także w preparatach myjących. Używana w kosmetykach do włosów - zmniejsza ich elektryzowanie się. Ze względu na swoje właściwości bakteriostatyczne zawierają ją także kosmetyki do cery tłustej i trądzikowej.

Aplikacja nowagazeta.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo NowaGazeta.pl




Reklama
Wróć do