Reklama

Dlaczego warto jeść produkty pełnoziarniste?

07/02/2015 17:10
Ziarno składa się z 3 części: łuska, bielmo i zarodek. Podczas produkcji jasnej mąki jest ono oczyszczane i tym samym pozbawiane tego, co w nim najistotniejsze. Ten proces nie dotyczy produktów pełnoziarnistych i to dlatego są one zdrowsze. Łuska zawiera dużo błonnika, który ma zbawienny wpływ na układ trawienny, ponieważ wspomaga jego działanie, zapobiega zaleganiu pokarmu w jelitach, a tym samym zatruwaniu organizmu zbędnymi produktami przemiany materii. Łuska i zarodek są bogate w witaminy z grupy B, witaminę E, a także minerały, takie jak: selen, cynk, miedź, magnez, żelazo i fosfor. Plusów ze spożywania pełnoziarnistych produktów jest kilka - dobrze wpływają na pracę naszego serce, ale także na włosy, skórę i paznokcie. Ponadto regulują poziom cukru we krwi, ograniczają wchłanianie tłuszczu i cholesterolu, a co za tym idzie ułatwiają utrzymanie prawidłowej wagi ciała.

Aplikacja nowagazeta.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo NowaGazeta.pl




Reklama
Wróć do