Ziarno składa się z 3 części: łuska, bielmo i zarodek. Podczas produkcji jasnej mąki jest ono oczyszczane i tym samym pozbawiane tego, co w nim najistotniejsze. Ten proces nie dotyczy produktów pełnoziarnistych i to dlatego są one zdrowsze. Łuska zawiera dużo błonnika, który ma zbawienny wpływ na układ trawienny, ponieważ wspomaga jego działanie, zapobiega zaleganiu pokarmu w jelitach, a tym samym zatruwaniu organizmu zbędnymi produktami przemiany materii. Łuska i zarodek są bogate w witaminy z grupy B, witaminę E, a także minerały, takie jak: selen, cynk, miedź, magnez, żelazo i fosfor. Plusów ze spożywania pełnoziarnistych produktów jest kilka - dobrze wpływają na pracę naszego serce, ale także na włosy, skórę i paznokcie. Ponadto regulują poziom cukru we krwi, ograniczają wchłanianie tłuszczu i cholesterolu, a co za tym idzie ułatwiają utrzymanie prawidłowej wagi ciała.
Aplikacja nowagazeta.pl
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Komentarze opinie