Reklama

Gotuj z NOWą

02/09/2014 13:00
Składniki:

1 kg dojrzałych jeżyn (najlepiej leśnych);

2 szklanki spirytusu;

2 szklanki wódki;

1½ szklanki ciemnego rumu;

2 szklanki płynnego miodu (wielokwiatowego).

Na początku łączymy spirytus z wódką (ma być to wódka czysta, ale wysokogatunkowa). Następnie do słoja wrzucamy oczyszczone z szypułek i przebrane jeżyny. Jeżeli musimy opłukać owoce, to zróbmy to na sicie, pod bieżącą wodą. Całość zalewamy alkoholem, szczelnie przykrywamy  i odstawiamy w słoneczne, ciepłe miejsce na 2 tygodnie. Co dwa – trzy dni delikatnie potrząsamy słojem, mówiąc kilka ciepłych słów w stylu: "piękne owoce", "maceruj się, maceruj..." itp.

Po 2 tygodniach zlewamy powstały nalew, a owoce odciskamy. Płynny miód łączymy z odciśniętym sokiem, rumem i nalewem – wlewamy wszystko do gąsiorka, szczelnie zamykamy (najlepiej jest zakorkować) i odstawiamy na kolejne 2-3 tygodnie. Nie trzeba już rezerwować ciepłego, słonecznego miejsca – możemy wynieść wszystko do naszej piwniczki, ale musimy pamiętać o codziennym potrząsaniu i oczywiście o "chwilach czułości".

Gdy miód całkowicie się rozpuści, nalew filtrujemy (przez bibułki filtracyjne, filtry do kawy lub gazę), rozlewamy do butelek, korkujemy i odstawiamy na 6-8 miesięcy (im dłużej, tym lepiej). Po tym czasie to już czysta rozkosz i raj dla podniebienia.

Aplikacja nowagazeta.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo NowaGazeta.pl




Reklama
Wróć do