Reklama

Dzień po grecku, czyli ser feta w kuchni

15/05/2015 10:55

Kuchnia grecka, czyli ser feta w kuchni


Kuchnia grecka łączy w sobie charakterystyczne składniki kulinarnych tradycji bałkańskich i kuchni śródziemnomorskiej – na myśl przychodzą greckie wina, najlepsza oliwa z oliwek, kostki sera feta, chlebek pita, gorący gyros z tzatzikami, gęsta i sycąca fasolada...Wspomniany ser feta spełnia się jako fundament wielu potraw z kuchni greckiej . Jakie dania z serem feta mogą podbić Twoje podniebienie?


Zupy na ciepło i chłodniki z greckim serem feta


Ser feta pasuje do gęstych zup kremowych z warzyw. Kawałeczki sera feta będą przepyszną dekoracją kremu z brokułów z czosnkiem i cebulką, ale sprawdzą się również jako dodatek do gazpacho z Hiszpanii, chłodnika jogurtowo-śmietanowego z koperkiem i szczypiorkiem czy zupy dyniowej z dodatkiem mleka kokosowego (sprawdź ten pyszny przepis na zupę z dyni). Ser feta może stać się wybornym składnikiem kremu ze szpinaku, który podajemy z grzaneczkami czosnkowo-ziołowymi. Jego zastosowanie na polu gorących zup i orzeźwiających chłodników jest uniwersalne i zależy tylko od Twojej inwencji kulinarnej.


Ser feta w lekkich sałatkach – na obiad czy do grilla


Pełnowartościowa i jednocześnie lekka sałatka z serem feta może być wyborem na śniadanie lub przystawką do dania z mięsem na obiad. Ser feta komponuje się z pomidorkami koktajlowymi, papryką (a także chili), plasterkami świeżego ogórka, słonymi oliwkami, rukolą, a także – z sałatą rzymską lub lodową. Może zastąpić twarożek w sałatce z tuńczykiem lub makrelą, ogórkiem kiszonym i cebulką. Przy przyprawianiu sałatek z serem feta należy pamiętać, że sam ser jest już słony, a sałatka powinna się „przegryźć”, dlatego nie dodawajmy do niej za dużo soli ani słonych przypraw.


Nadziany ser feta, czyli szaszłyki po grecku


Szaszłyki z piekarnika są smacznym daniem na kolację dla rodziny i znajomych, ale szaszłyki grillowane mają o wiele lepsze walory smakowe – zwłaszcza jeżeli podajemy je z pieczoną karkówką, dobrze doprawioną papryką i ziołami, czy chrupiącymi kiełbaskami z keczupem i ostrą musztardą. Na szaszłyk nabijamy kosteczki sera feta, pomidorki koktajlowe, kawałki papryki, oliwki; możemy również dodać ziemniaki, plastry cukinii, całość skropić sokiem z cytryny i podać z czosnkowym dipem.


Ser feta odnajdzie się w różnych zastosowaniach kulinarnych: od lekkostrawnych sałatek, kremowych zup i chłodników na upalne dni po sycące i chrupkie szaszłyki prosto z grilla. Słony i delikatny, podkreśla posmak pozostałych składników, komponując się najlepiej z potrawami na słono – ale możesz poeksperymentować z serem feta i owocami lata, tworząc smaczne i zdrowe desery!

Aplikacja nowagazeta.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo NowaGazeta.pl




Reklama
Wróć do