
Na wigilijnym stole musi znaleźć się 12 potraw. Liczba ta nawiązuje do 12 apostołów, z którymi Pan Jezus zasiadł do ostatniej wieczerzy. Każda podana potrawa ma znaczenie symboliczne. Posmakowanie każdej z nich zapewni powodzenie lub korzyść w różnych dziedzinach.
Najważniejsza była ryba. Przypominała o chrzcie, zmartwychwstaniu i nieśmiertelności Jezusa. Była symbolem chrześcijan .Aby zapewnić sobie w nowym roku spokój i harmonię nie można było zapomnieć o podaniu jej podczas wieczerzy wigilijnej. Równie ważne są zupy. Barszcz czerwony z uszkami gwarantuje powodzenie i pomyślność oraz długie zdrowe życie, a zupa grzybowa zapewnia ciału zdrowie, siły witalne i trzeźwość umysłu. Kolejną obowiązkową potrawą są pierogi z kapustą i grzybami, które dodają nadprzyrodzonej mocy i magicznych sił, zapewnią też dobrobyt. No i jeszcze groch z kapustą, dzięki czemu umysł będzie trzeźwy, a ciało zdrowe.
Teraz nadchodzi pora na potrawy słodkie. Kluski z makiem i kutię. Mak jest symbolem dostatku i urodzaju. Zjedzenie klusek z makiem zapewni obfitość plonów. Kutię natomiast musimy zjeść, aby pojednać się z Bogiem i zmarłymi. Dobrze jest jeszcze zjeść kawałek piernika, najlepiej z kawałkami śliwek, bo przysporzy on sił witalnych i zapewni dobrobyt i powodzenie. A na deser trzeba wypić kompot z suszonych owoców, śliwek, jabłek i gruszek. Zapewni zdrowie, urodę, szczęście i dostatek oraz wzmocni magię wcześniej zjedzonych potraw.
Nakrywając stół do wieczerzy wigilijnej nie zapominamy oczywiście o pozostawieniu wolnego miejsca dla zbłąkanego wędrowca. Pod biały obrus, który symbolizuje czyste intencje wszystkich obecnych wkładamy sianko, nawiązujące do ubóstwa, w którym na świat przyszedł Pan Jezus. To sianko zapewni gospodarzom dostatek i powodzenie w całym nadchodzącym roku.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie