2 października 1852 r. - "piekarze - piernikarze - cukiernicy" otrzymali nowy statut, który zawierał przepisy dotyczące organizacji tego cechu. W tym okresie ceny na produkty spożywcze poszły w dół. Dla przykładu, w 1851 r. 1 funt (pół kilograma) wieprzowiny kosztował 3 srebrne grosze, 1 funt wołowiny - 2 srebrne grosze i 6 fenigów, 1 funt cielęciny - 2 srebrne grosze, natomiast cena 1 funta baraniny znacznie wzrosła. Z kolei u piekarza, za 1 srebrny grosz można było kupić 12 bułeczek albo 1 funt chleba. W 1858 r. Trzebnica miała 15 piekarzy. Według zarządzenia magistratu z 1853 r., sprzedaż artykułów spożywczych w miesiącach letnich (przez pół roku) rozpoczynała się rano od godz. 7.30, a w miesiącach zimowych (też przez pół roku) o godz. 9 rano.Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie