Plastikowe opakowania stały się symbolem niewłaściwego gospodarowania odpadami oraz współczesnych czasów rekordowego konsumpcjonizmu. Dlaczego więc, mimo powszechnego sceptycyzmu naczynia jednorazowe oraz opakowania plastikowe ciągle są w obiegu w tak potężnej skali? Czy faktorem jest wyłącznie niska cena wyprodukowania takiego opakowania? Otóż nie…
Stając w opozycji do retoryki proekologicznej skazujemy się już na starcie na silną kontrę. Należy jednak wiedzieć, że to nie sam materiał, z jakiego wykonane są opakowania jednorazowe, stanowi problem natury środowiskowej, a nieumiejętne jego segregowanie, składowanie oraz ponowne wykorzystanie. Jednorazowe opakowania oraz naczynia, jak choćby powszechne kubki jednorazowe, plastikowe tacki, butelki i inne, w wielu przypadkach wykonane są z PET oraz EKO-PET czyli materiału świetnie nadającego się do ponownego wykorzystania. Cykl życia produktu wydłuża się, jeśli przewidzimy dla niego taką drogę, by stale krążył, nie zaś lądował na plażach czy w rzekach…
Opakowania jednorazowe – zalety funkcjonalne
Jedną z największych zalet pudełek plastikowych i opakowań jednorazowych jest ich transparentność. Klient zawsze może zobaczyć co znajduje się w środku i za co płaci, bo folie oraz naczynia jednorazowe wielokrotnie wykonane są z przezroczystego polimeru. Możliwość obejrzenia produktu i jego oceny, mimo że jest szczelnie i sterylnie zapakowany, to olbrzymi atut opakowań jednorazowych. Zaleta ta sprawdza się szczególnie w przypadku żywności – możemy subiektywnie stwierdzić, że to jeden z powodów, dla których naczynia jednorazowe i opakowania plastikowe tak trudno usunąć z obiegu.

Fot. Coraz popularniejsze opakowania jednorazowe (www.ajk-opakowania.eu)
Opakowania jednorazowe dają także olbrzymie możliwości prezentowania produktu poprzez grafikę oraz kształt. Ekologiczne opakowania wykonane np. z kartonu nie mogą pod tym względem równać się z tworzywem sztucznym, które w procesie produkcyjnym można praktycznie dowolnie formować. W dobie tak potężnej konkurencji na rynku, każda przewaga, także ta marketingowa, jest na wagę złota. To kolejny argument, który przemawia za opakowaniami i naczyniami jednorazowymi z PET.
Trzeba też przyznać, że jednorazowe opakowania z tworzyw sztucznych mają dobre właściwości. Są odporne na uszkodzenia, dobrze chronią produkt, zapewniają świeżość w przypadku produktów spożywczych.
Naczynia jednorazowe – to one pierwsze znikną z obiegu?
Wśród plastikowych produktów jednorazowych próbę czasu przetrwają prawdopodobnie opakowania jednorazowe, natomiast do odstrzału unijny ustawodawca przeznaczy naczynia jednorazowe. Plastikowe tacki, kubki jednorazowe, słomki, pojemniki z polistyrenu, to norma w dzisiejszej gastronomii. Warto jednak wiedzieć, że zdecydowana większość z tych naczyń plastikowych to produkty, które nadają się do ponownego wykorzystania. Wystarczy je segregować w odpowiednich pojemnikach.
Zastępstwem dla naczyń jednorazowych z plastiku będą ekologiczne pudełka. Jeszcze nie do końca wiadomo, z jakich dokładnie tworzyw będą się one w skali masowej składać, ale z całą pewnością będą to materiały biodegradowalne, które zastąpią wszystkie wymienione wyżej zalety naczyń jednorazowych z tworzyw sztucznych. Pierwsze głosy z Brukseli informują, że już w 2021 r. zajdą radykalne zmiany w zakresie opakowań i naczyń jednorazowych w gastronomii. Jak wpłynie to na ceny produktów i usług? Co pocznie przeciętny sklep z plastikowymi naczyniami oraz producent, który go dotychczas zaopatrywał? Będziemy przyglądać się temu z niekrytą ciekawością...
Artykuł partnera
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie