Reklama

Pączki i faworki Ewy

27/01/2020 12:54

Tuż przed Tłustym Czwartkiem smażymy domowe pączki i faworki. W 2020 roku święto pączków i faworków przypada 20 lutego. Pozostało mniej niż miesiąc czasu do wyjątkowego dnia, w którym nikt nie liczy zjedzonych kalorii. Każda z nas ma swoje sprawdzone przepisy, warto jednak poeksperymentować i udoskonalać swoje sposoby wypiekania pączków. Najlepszym czasem jest obecny okres. Podpowiemy jak przygotować pączki oraz podamy kilka faktów i mitów na temat pączków i faworków


Historia Tłustego Czwartku.
Tradycja Tłustego Czwartku związana jest ze Słowianami z czasów pogańskich. Nasi przodkowie radośnie czcili odejście zimy i nadejście oczekiwanej wiosny. Przy trunkach alkoholowych spożywano tłuste potrawy, jedną z nich były właśnie pączki. Różniły się one jednak od obecnie znanych. Były bowiem pieczone z ciasta chlebowego zamiast drożdżowego, w formie bułek z mięsnym nadzieniem. Dopiero od szesnastego wieku mięso zastąpiono słodkim nadzieniem. Można powiedzieć, że tradycja jest łaskawsza dla naszego podniebienia.


Rodzaje pączków.
Z wielu przepisów na pączki możemy rozróżnić pączki:
- tradycyjne pączki z bloga ewa gotuje pączki
- pączki serowe z twarogu i mąki pszennej
- pączki z serka homogenizowanego, składające się ze wspomnianego serka oraz mąki pszennej
pączki wiedeńskie z masła i mąki pszennej
- pączki na parze z mąki pszennej i mleka, gotowane na parze na specjalnym sitku
- mniej znane pączki ziemniaczane z mąki, ziemniaków oraz masła
- tradycyjne faworki zwane także chrustami, których nie może zabraknąć przy Tłustym Czwartku


O czym pamiętać przy pieczeniu pączków i faworków?
Pączki i faworki smażymy na rozgrzanym, głębokim tłuszczu.
Pamiętajmy, by usmażone pączki odsączyć na papierowym ręczniku. Pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu. Poprawi to walory smakowe i dietetyczne.
Pączki wyjmujemy z tłuszczu za pomocą łyżki cedzakowej.
Do ciasta dodaje się kieliszek mocnego alkoholu lub ocet. Zapobiega to chłonięciu tłuszczu podczas smażenia.
Przy wyrabianiu ciasta na pączki bardzo ważna jest temperatura składników, która musi być równa temperaturze otoczenia.
Najlepszy przepis na pączki https://www.przepis-kulinarny.pl/paczki-ewy-wachowicz-id1704.html
Pączki smażymy na smalcu, który ma mniejszy wpływ na smak niż smażenie na oleju.
Wielkość pączków ma wpływ na czas ich smażenia. Czas smażenia to kilka minut z każdej strony, aż się zarumienią. Na początku przygody z pieczeniem pączków zaleca się formułowanie mniejszych kulek ciasta.
Z doświadczenia piekarniczego, zaleca się smażyć pączki w niższej temperaturze, a dłużej. Dzięki temu pączki nie spieką się na zewnątrz i nie będą surowe wewnątrz.
Na udane pączki wpływa tyle czynników, że warto już teraz na kilka tygodni przed świętem próbować swoich umiejętności i ciągle się doszkalać.
Gotowe pączki polewamy lukrem, lub posypujemy cukrem pudrem, ale po ostudzeniu, inaczej cukier się rozpuści i zniknie ładna, biała ozdoba.
Ostatnią radą jest dodawanie nadzienia tuż po usmażeniu za pomocą techniki szprycowania. Łatwiej jest usmażyć pączki bez nadzienia.


Ile kalorii ma 1 pączek?
Typowy pączek o wadze 100 gram ma około 400 kalorii. Ilość kcal zależy od nadzienia i stopnia nasączenia tłuszczem. Nie liczmy kalorii w tym wyjątkowym dniu raz w roku. Po zimie należy się nam odrobina przyjemności. Pamiętajmy, że to ostatni czwartek karnawału. Ostatni czas na objadanie się przed wielkanocnym postem.


W okresie Tłustego Czwartku przed cukierniami i piekarniami ustawiają się gigantyczne kolejki. Nie kupuj wówczas pączków i faworków, są masowo produkowane i zwyczajnie nie smaczne. Usmaż w domu swoje własne słodkości.



Artykuł  partnera

Aplikacja nowagazeta.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    Tysia - niezalogowany 2020-01-30 11:23:21

    Ja w tym roku stawiam na pączki pieczone w piekarniku. Równie dobre i dietetyczne!

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo NowaGazeta.pl




Reklama
Wróć do