Reklama

Mycie owoców i warzyw. Czy ta czynność wystarczy do usunięcia zanieczyszczeń?

22/08/2019 22:42

Przeszliśmy na dietę, zmieniliśmy swoje nawyki żywieniowe i zdrowo się odżywiamy. W życie wprowadziliśmy nieco więcej aktywności fizycznej i w końcu widzimy pierwsze efekty naszej ciężkiej pracy. Dbając o swoje ciało i umysł, dostarczając organizmowi niezbędnych składników odżywczych, skrupulatnie przygotowując zdrowe i pełnowartościowe posiłki – ostatnią rzeczą o jakiej pomyślimy, to pozostałości pestycydów na świeżych produktach, które trafiają do naszego żołądka.



Jak ich uniknąć?


Jednym ze sposobów na zmniejszenie spożywania produktów, które są zanieczyszczone jest kupowanie organicznych owoców i warzyw. Nie powinniśmy jednak obdarzać ich 100% zaufaniem, ponieważ nigdy nie wiadomo co na nich znajdziemy. Droższe i trudniej dostępne produkty sprawiają, że przestajemy zwracać uwagę na występujące pestycydy. Cieszymy się rabatami i oczywiście tym, że zjadamy wiele witamin i minerałów.




Co zrobić, aby w znaczny sposób ograniczyć spożywanie zanieczyszczonych owoców i warzyw?



Oczywiście powinniśmy postawić na odpowiednie przygotowanie świeżych produktów. Mowa tutaj o porządnym wypłukaniu. To samo dotyczy produktów organicznych. Czy umycie warzyw i owoców wystarczy? Niestety nie. Śladowe chemikalia przyklejają się do najmniejszych zakamarków, przez co bardzo trudno je usunąć. Ponadto powinniśmy pamiętać o tym, że nie wszystkie pestycydy rozpuszczają się w wodzie. Samo mycie owoców i warzyw nie stanowi wystarczającej gwarancji na pozbycie się wszelkich pestycydów. Korzyścią ich mycia jest na pewno to, że możemy usunąć ok 75% zanieczyszczeń.




Zastanawialiście się jednak nad tym, co w przypadku gdy pestycydy przenikną przez skórę
warzyw i owoców?



Bardzo duża grupa osób stawia na gotowanie. Mała część zanieczyszczeń przechodzi do pary i zostaje usunięta. Niestety tak jak napisaliśmy – mała część. Aby zmniejszyć ich zawartość powinniśmy gotować warzywa przez naprawdę długi czas. Niestety proces gotowania w wysokiej temperaturze jest z kolei związany z utratą niektórych witamin.


Znakomitym sposobem na zredukowanie pozostałości zanieczyszczeń na świeżych produktach jest zastosowanie miękkiej szczotki do szorowania i czyszczenia zewnętrznej skórki oraz trudniej dostępnych miejsc.


Możemy się zdecydować także na czyszczenie lub moczenie warzyw i owoców w roztworze składającego się z wody i octu - proporcja wody do octu: 3:1. Nie powinniśmy używać jakichkolwiek innych detergentów, które są szkodliwe dla naszego zdrowia.




Mycie, gotowanie, moczenie w roztworze wody z octem i szorowanie szczoteczką



Kolejnym sposobem jest obieranie warzyw i owoców ze skórki. Tutaj niestety pozbędziemy się dużej ilości błonnika, witamin i minerałów.


Innym sposobem na usunięcie pestycydów jest smażenie. Na dłuższą metę, smażenie nie będzie stanowić najlepszego i najzdrowszego rozwiązania.


Zarówno owoce jak i warzywa są dla nas bogactwem różnorodnych witamin i minerałów. Nie powinniśmy ich unikać lub ograniczać ze względu na obawę przed pestycydami. Wybierajmy produkty ze sprawdzonych źródeł, przed spożyciem dokładnie je oczyśćmy lub zastosujemy roztwór wody z octem. Te czynności sprawią, że w dużej mierze pozbędziemy się większości zanieczyszczeń.


Artykuł stworzony przy współpracy z cateringiem dietetycznym www.food2door.pl


 

Aplikacja nowagazeta.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo NowaGazeta.pl




Reklama
Wróć do