Reklama

Czy oliwa z oliwek naprawdę jest taka zdrowa? Sprawdzamy!

31/03/2025 10:47

Oliwa z oliwek to jeden z najcenniejszych tłuszczów roślinnych dostępnych na rynku, którego popularność w Polsce nieustannie rośnie. Dla wielu osób stanowi nieodłączny element gotowania i przygotowywania aromatycznych potraw. Doceniamy go nie tylko za walory smakowe, ale przede wszystkim wartości odżywcze i prozdrowotne właściwości. Czy jednak oliwa z oliwek jest tak zdrowa, jak przedstawia to wielu jej zwolenników? Sprawdź!

Oliwa z oliwek - jak powstaje?

Zacznijmy od tego, jak powstaje oliwa z oliwek. Do jej produkcji wykorzystuje się starannie wyselekcjonowane owoce drzew oliwnych. Najważniejsze jest to, aby zbierane były na bieżąco i tłoczone w odpowiednio niskiej temperaturze. W grę wchodzi przedział między 27 a 32 st. Celsjusza. 

Bardzo istotny jest sposób zbierania owoców w gajach oliwnych. Z uwagi na to, że są one niezwykle delikatne, a ich sok jest bardzo wrażliwy na działanie szkodliwych czynników zewnętrznych, należy robić to umiejętnie i ostrożnie. W przeciwnym razie produkt końcowy nie będzie wyróżniał się tak szerokim wachlarzem walorów smakowych i zdrowotnych, jakiego oczekują jego koneserzy.

oliwa wysokopolifenolowa
Źródło: https://olini.pl/

Oliwa z oliwek tłoczona na zimno to jasna informacja, że jest to produkt, który nie został poddany żadnym modyfikacjom. Niektórzy producenci stosują dodatkowe oczyszczanie bądź też rafinację po to, aby olej wyróżniał się przejrzystą, niemal nieskazitelną konsystencją. Nie jest to jednak odpowiedni kierunek - poddawanie oliwy np. obróbce termicznej czy mechanicznemu oczyszczaniu pozbawia ją wielu dobroczynnych właściwości.

Na smak i zapach oliwy z oliwek duży wpływ mają nie tylko owoce - ich gatunek, miejsce dojrzewania i zbiorów - ale przede wszystkim proces produkcji. Jej barwa może się znacząco różnić - jasnożółta to znak, że jest najświeższa. Zielonkawy odcień może wskazywać na to, że nie jest pierwszej świeżości.

Prawdziwa oliwa z oliwek - czyli jaka?

Jak rozpoznać prawdziwą oliwę z oliwek? Przede wszystkim weź pod lupę jej skład. Na etykiecie powinna znaleźć się informacja o tym, że jest to 100% tłuszczu z oliwek. Ponadto szukaj produktów, które nie zostały poddane żadnej obróbce chemicznej. Zwróć uwagę także na jej smak i zapach - powinna być przyjemna w smaku i kusić przyjemnym aromatem.

Na sklepowych półkach możesz znaleźć trzy podstawowe rodzaje prawdziwej oliwy z oliwek. Pierwsza z nich to oliwa rafinowana. Może występować jako mieszanka oliwy rafinowanej z oliwą extra virgin.

Drugi to natomiast oliwa z pierwszego tłoczenia, a trzeci - oliwa z oliwek extra virgin. Na etykietach możesz zauważyć również oznaczenie UP (Ultra Premium). To produkt najwyższej jakości na świecie, który zdobył uznanie wielu smakoszy kuchni włoskiej i nie tylko.

oliwa z oliwek z włoch
Źródło: https://olini.pl/

Oliwa z oliwek - poznaj jej skład

Oliwa z oliwek zajmuje bardzo wysokie miejsce w rankingach na najzdrowsze tłuszcze pochodzenia roślinnego, które są dostępne na rynku. Najczęściej docenia się oliwę z oliwek extra virgin - oliwę z pierwszego tłoczenia, która wyróżnia się bogatym składem.

Jego najważniejszym przedstawicielem jest jednonienasycony kwas oleinowy. To właśnie dzięki niemu możesz skutecznie obniżyć poziom “złego” cholesterolu we krwi spożywając regularnie dobrej klasy oliwę z oliwek.

Ponadto jest ona źródłem przeciwutleniaczy, które działają przeciwzapalnie i wymiatają wolne rodniki z organizmu. Od tego już bardzo krótka droga m.in. do zapobiegania stanom zapalnym, rozwojowi nowotworów, a nawet spowolnienia procesów starzenia.

Znajdziesz w niej także moc kwasów tłuszczowych i witamin. W praktyce mowa o takich jak m.in. A, B, C, D, i K. Możesz liczyć również na szereg cennych soli mineralnych, na czele z takimi jak potas, magnez czy fosfor.

Doceń również oleuropeinę. To naturalna substancja chemiczna, która występuje w liściach oliwnych, jak również oliwkach europejskich. Wyróżnia się silnym działaniem przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym, dlatego starożytni Grecy często przyrządzali na jej bazie lekarstwa na infekcje dróg oddechowych. 

Wysokie stężenie oleuropeiny znajdziesz przede wszystkim w oliwie wysokopolifenolowej, która oprócz niej zawiera także m.in. lignany. 

Prozdrowotne właściwości oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek wspiera procesy trawienne, dzięki czemu możesz skutecznie pozbyć się problemu nieżytów czy też wrzodów żołądka. To także znakomita propozycja dla osób na diecie redukcyjnej - nie tylko przyspiesza metabolizm, ale przede wszystkim powoduje uczucie sytości. Zapomnij więc o podjadaniu między posiłkami.

Dobrej klasy oliwa extra virgin jest także polecana diabetykom. Wykazuje właściwości do asymilacji cukrów. Nie bez znaczenia są także jej zdolności antyoksydacyjne, które zapobiegają rozwojowi nie tylko infekcji sezonowych, ale także cywilizacyjnych, takich jak np. cukrzyca czy nadwaga.

Sięgnij po oliwę z oliwek z myślą o ochronie zdrowia serca. Jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe. Pomaga w regulowaniu ciśnienia tętniczego, zapobiega tworzeniu się blaszek miażdżycowych, a do tego jest kluczowa dla profilaktyki udaru mózgu.

Artykuł sponsorowany

Aplikacja nowagazeta.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Aktualizacja: 31/03/2025 11:00
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo NowaGazeta.pl




Reklama
Wróć do