Reklama

Woskowijki – co to jest, jakie mają zastosowanie i jak ich używać?

17/12/2021 09:31

Chcesz zmniejszyć ilość zużywanej folii spożywczej lub papieru śniadaniowego do pakowania żywności? Wybierz ekologiczną alternatywę – woskowijki, które powstają na bazie naturalnych i biodegradowalnych materiałów. Czym dokładnie są woskowijki? Do czego możesz je wykorzystać? Jak ich używać?

Woskowijki – co to?

Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, czym są woskowijki. W naszym kraju dostępne są one dopiero od niedawna. Warto jednak poznać je bliżej, ponieważ mają wiele zalet i mogą sprawdzić się w każdej kuchni.

Woskowijki, czyli owijki woskowe, to naturalne opakowania do żywności, które powstają z użyciem wosku wraz z dodatkowymi składnikami. Dzięki nim można zmniejszyć ilość produkowanych odpadów, a przez to zanieczyszczenie środowiska, ponieważ mogą być używane zamiast folii spożywczej, papieru śniadaniowego lub torebek na kanapki. Po użyciu woskowijki można wykorzystać ją ponownie – aby wyczyścić zabrudzenia, wystarczy letnia woda.

Wielorazowe owijki na bazie wosku to idealne produkty zero waste. Nie dość, że mogą ograniczyć zużycie szkodliwych dla środowiska jednorazowych opakowań, to jeszcze same w sobie są biodegradowalne. To powoduje, że mogą pomóc Ci w dbaniu o planetę!

Z jakich materiałów produkuje się woskowijki?

Do wykonania woskowijek wykorzystuje się naturalną tkaninę bawełnianą, która nasączana jest oczyszczonym woskiem pszczelim z dodatkami – olejkiem jojoba, żywicą drzewną jak sosnowa.

Wosk pszczeli charakteryzuje się naturalnym działaniem konserwującym, ponieważ wykazuje właściwości antyseptyczne, w tym antybakteryjne. To powoduje, że wykonane z jego użyciem owijki pozwalają na dłużej zachować świeżość żywności.

Dostępne są także woskowijki wegańskie, w których zamiast wosku pszczelego wykorzystuje się woski roślinne, na przykład sojowy, kandelila.

Zalety woskowijek

Stosowanie woskowijek związane jest z wieloma korzyściami. Dlaczego warto ich używać?

Główne zalety woskowijek:

  • Chronią żywność – zabezpieczają ją przed zanieczyszczeniem i wydłużają jej trwałość, chroniąc przed wysychaniem i zepsuciem.
  • 100% naturalne – owijki są wykonane z materiałów jak bawełna, wosk pszczeli, olejek jojoba, żywica sosnowa.
  • Zero waste – pozwalają wyeliminować jednorazowe opakowania z tworzyw sztucznych.
  • Chronią naturę – zmniejszają ilość wytwarzanych odpadków i są biodegradowalne.
  • Do wielokrotnego użytku – z jednej woskowijki można korzystać nawet przez rok.
  • Plastyczne – pod wpływem ciepła dłoni dopasowują się do kształtu żywności.
  • Łatwa konserwacja – do zmycia zabrudzeń wystarczy zastosować letnią wodę, a w razie potrzeby płyn do mycia naczyń.

Do czego stosować woskowijki?

Woskowijki mogą być używane do pakowania i przechowywania żywności. Oferowane są w różnych wielkościach, dzięki czemu można dopasować je do różnych produktów spożywczych.

Najmniejsze woskowijki są najlepsze do zabezpieczania rozkrojonych owoców i warzyw, na przykład cebuli, ogórka, pomidora, cytryny czy awokado, małych słodyczy jak batoniki, ciasteczka.

Owijki woskowe o średniej wielkości sprawdzają się do pakowania całych owoców i warzyw, wypieków, wędlin, serów krojonych i w kawałku. Doskonale nadają się także do pakowania kanapek oraz do przykrywania miseczek.

Duże woskowijki sprawdzą się do zabezpieczenia pieczywa, pęczków ziół oraz do przykrycia talerza, miski, garnka.

Można zakupić także woskowijki XXL, które ze względu na swój rozmiar mogą być wykorzystane do zabezpieczenia paru bochenków chleba, większej ilości warzyw, owoców.

Czy są jakieś produkty, z którymi nie można używać woskowijek? Nie należy stosować ich do pakowania surowych mięs oraz ryb.

Jak używać woskowijek?

Używanie woskowijek jest bardzo proste, dlatego może korzystać z nich nawet dziecko! Jak dobrze zabezpieczyć nimi żywność?

Owijki woskowe są dość sztywne, co jest zasługą wosku. Jednak wtedy, gdy trzyma się je w dłoniach, zaczynają mięknąć i stają się plastyczne. Dzięki temu można łatwo nadać im odpowiedni kształt. Wystarczy nałożyć woskowijkę na produkt, docisnąć ją i przytrzymać przez chwilę. Następnie owijka pozostaje w nadanej jej formie, zapewniając skuteczną ochronę i dbając o świeżość żywności.

Woskowijkę po użyciu wystarczy przemyć w letniej wodzie, natomiast większe zabrudzenia oraz zatłuszczenia można usunąć płynem do mycia naczyń. Potem wystarczy ją wysuszyć, na przykład na ściereczce.

Jak zadbać o woskowijki?

Aby woskowijka mogła posłużyć na jak najdłużej, warto o nią dbać. Dzięki właściwej konserwacji będzie można korzystać z niej nawet przez rok!

Pamiętaj o poniższych wskazówkach:

  • Po każdym użyciu woskowijki zmyj z niej zabrudzenia – nie korzystaj do tego ze zbyt ciepłej wody, ponieważ może ona doprowadzić do rozpuszczenia wosku.
  • Podczas mycia owijek nie należy używać szorstkiej strony gąbki i innych ostrych akcesoriów, by nie zdrapać wosku.
  • Woskowijek nie należy umieszczać w pobliżu źródeł ciepła, na przykład grzejników, kuchenek, piekarników.
  • Owijki nie należy stosować do zabezpieczania gorących potraw.
  • Nie należy suszyć owijek woskowych na grzejniku.
  • Woskowijkę z naruszonym woskiem można odnowić – wystarczy umieścić ją między warstwami papieru do pieczenia i wyprasować żelazkiem na niskiej temperaturze.

Gdy chcesz zadbać o środowisko, pamiętaj, że nawet małe kroki są ważne. Skorzystaj z woskowijek i ogranicz zużycie jednorazowych opakowań!

Artykuł partnera

Aplikacja nowagazeta.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo NowaGazeta.pl




Reklama
Wróć do