
W Ozorowicach i Piotrkowiczkach, gdzie stwierdzone zostały ogniska wirusa ptasiej grypy wyłożone zostały specjalne maty dezynfekujące, a policja sprawdza wszystkie wjeżdżające i wyjeżdżające samochody.
Ptasią grypą można się zarazić poprzez kontakt z chorym ptactwem (dzikim lub hodowlanym) lub jego odchodami, oraz z klatkami i innymi przedmiotami, które miały lub mogły mieć styczność z ptasimi odchodami.
Wirus może być przenoszony m.in. na obuwiu, pojazdach, ubraniu, które znajdowały się na terenie ferm drobiu, gdzie zostały skażone. Stąd w miejscach występowania skażenia rozstawiane są specjalne maty dezynfekujące.
Może się też przenosić za pośrednictwem żywności, np. drobiu mrożonego.
Bezpieczna jest tylko żywność poddana obróbce termicznej w temperaturze 70 stopni. Pieczenie czy gotowanie niszczy wirusa, natomiast surowe jajka czy żółtka mogą być niebezpieczne.
Oczywiście nie można jeść gotowanego lub smażonego mięsa chorych lub podejrzanych o chorobę ptaków. Należy je bezwzględnie zutylizować w odpowiedni sposób.
Należy dokładnie myć ręce z użyciem detergentów.
Nie należy dotykać bez specjalnych zabezpieczeń martwych lub sprawiających wrażenie chorych ptaków.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie