Projekt dotyczy zwyczajów żywieniowych w Polsce i w Turcji, a jego celami jest poznanie odmiennej kultury, ciekawej kuchni oraz doskonalenie umiejętności posługiwania się językiem niemieckim w praktyce. - Z uczniami z Istambułu kontaktujemy się za pośrednictwem internetu. Dzielimy si swoimi doświadczeniami żywieniowym -mówi Patryk Sozański, drugoklasista, uczestnik projektu.
- Projekt nauki języka za pośrednictwem eTwinningu działa już jakiś czas i jest popularny - powiedziała nam germanistka Magdalena Kraus, która razem z drugą nauczycielką j. niemieckiego Małgorzatą Sokołowską wdrażają ten projekt. - Gdy zdecydowaliśmy się przystąpić do niego, napotkaliśmy na problem: brak odpowiedniego partnera. Szkoły niemieckie współpracują już z tyloma placówkami w Polsce, że znalezienie chętnych okazało się bardzo trudne. Szukałam partnera dla naszej szkoły praktycznie od początku wakacji. Okazało się, że w podobnej sytuacji jest szkoła w Istambule; byli bardzo zainteresowani współpracą, ale nie mieli z kim.
Nazwa tureckiej szkoły jest trudna do zapamiętania - Mev College Private Basinköy Anatolian High School - więc więc wszyscy mówią: nasi partnerzy lub nasi przyjaciele.
Polacy i Turcy na platformie e Twinningu mają swoją stronę, do wejścia na którą każdy uczestnik ma swoje hasło. - Możemy w każdej chwili zalogować się, żeby zadać pytanie, czy zostawić jakąś wiadomość.
Już są po pierwszym etapie: - Przeszliśmy się po obornickich sklepach, zrobiliśmy zakupy. Wszystkie towary sfotografowaliśmy i opisaliśmy je po niemiecku. Potem sporządziliśmy prezentację i umieściliśmy ją na e-stronie - mówią gimnazjaliści. - Chodziło ot to, żeby pokazać, jakie towary można u nas kupić, jak są sprzedawane: w jakich ilościach i jak wyglądają ich opakowania.
Oborniczanie przesłali przede wszystkim obrazy podstawowych produktów: różnych gatunków, chleba, ciast, masła, serów i wędlin. Uczestnicy projektu przyznali, że z przetłumaczeniem niektórych nazw mieli kłopoty, bo język niemiecki jest ich drugim obcym językiem, i w gimnazjum dopiero rozpoczęli jego naukę.
Polacy już swoje produkty - w prezentacji - przesłali. Otrzymali też tureckie.
- Właściwie na prezentacji tureckiej mamy prawie wszystkie produkty takie, jakie można kupić w całej Europie, a więc i w Polsce. Nasi partnerzy mieszkają w Istambule, a więc w dużym mieście, gdzie większość ludzi zaopatruje się w supermarketach. Normy we wszystkich krajach na te produkty są takie same. Ale znaleźliśmy coś, co w Polsce można dostać tylko w specjalistycznych sklepach. Jest to yufka, ciasto, z którego się robi różne potrawy, np. placki do kebaba.
Oborniczanie już przygotowują się do kolejnych zadań projektu programu. Będą to charakterystyczne dla nas potrawy; I to zarówno te podstawowe: śniadanie, obiad, kolacja, jak i to co bierze się na drugie śniadanie do szkoły oraz przygotowuje na okolicznościowe przyjęcia. Obecnie opracowują kluski śląskie. Będzie to jednak nie tylko przepis, jaki można znaleźć w książce kucharskiej. Oborniczanie swoim tureckim partnerom przekażą też informację skąd pochodzi potrawa, z czym się ją je, jak najlepiej ją przyprawiać.
Trzecia część projektu będzie polegała na wymieniu się przepisami na słodkie desery. - Już mamy na to pomysł. Ja upiekę szarlotkę, potem zrobię jej zdjęcie. Napiszę przepis, który wspólnie przetłumaczymy - powiedziała Małgosia Zuchora z kl II b.
Ostatnimi zadaniami projektu będzie wymiana informacji na temat tradycyjnych potraw świątecznych. Tu jest zadanie o tyle trudne, że w obu krajach są zupełnie inne święta, a ich obchody się różnią diametralnie. - My się skupimy na tradycjach bożonarodzeniowych i wielkanocnych, bo to są dwa nasze najważniejsze święta - wyjaśnili gimnazjaliści.
- Cały projekt w szkole zakończy się dniem tureckim. Wykorzystując przepisy, które wyślą nam koledzy z Istambułu, przygotujemy próbkę ich smaków. Ale to nie wszystko. Na platformie eTwinning prosimy ich o informacje na temat zainteresowań ich, ich rodzin i kolegów. Pytamy o gdzie się uczą, co chcą robić po szkole, czym się interesują, jaką słuchają muzykę jak spędzają wolny czas itp. Z tych informacji chcemy stworzyć multimedialną prezentację z Turcji. Pokażemy ją podczas tego dnia. Zaprosimy też Turków mieszkających w Polsce, którzy ocenią te nasze potrawy - podsumowuje Magdalena Kraus.
E Twinning to część unijnego programu pod patronatem Komisji Europejskiej, mającego za zadanie pomoc w realizacji projektów szkolnych przy pomocy technologii informacyjno-komunikacyjnych. Wiele szkół europejskich, także z Polski, bierze udział w projekcie łączenia szkół z innych krajów w jedną wielką "rodzinę".
Aplikacja nowagazeta.pl
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Komentarze opinie