Olej palmowy to stały olej roślinny otrzymywany z nasion lub miąższu olejowca gwinejskiego. Surowy w temperaturze pokojowej ma kolor żółtobrązowy, po rafinacji jest twardą, białą lub żółtawą masą. Wykorzystuje się go do produkcji margaryny, mydła, kosmetyków, świec i smarów. Globalny popyt na olej palmowy wzrasta i będzie wzrastał. Niestety, jego popularność nie ogranicza się tylko do żywności. Na masową skalę wykorzystuje się go także do produkcji kosmetyków i biopaliw.
Głównymi producentami oleju palmowego są Indonezja i Malezja. Palmy olejowe uprawiane są na wielkich, przemysłowych plantacjach, często powstałych po świeżo wyczyszczonych, czyli najpierw spalonych, a następnie wykarczowanych obszarach lasów deszczowych, a także cennych przyrodniczo torfowiskach.
Więcej na następnej stronie...
[caption id="attachment_82300" align="alignleft" width="285"] Słoń indyjski, tygrys, nosorożec sumatrzański oraz orangutany to główne gatunki, które giną przez wycinkę lasów deszczowych w Malezji i Indonezji.[/caption]
Pomimo międzynarodowych prób powstrzymania wycinki lasów deszczowych, ogromne ich połacie w Indonezji są wciąż karczowane pod uprawę olejowca. Tempo kurczenia się lasu deszczowego wpływa na przyspieszenie postępujących zmian klimatu i grozi wyginięciem wielu zagrożonych gatunków roślin i zwierząt, np orangutanów żyjących tylko na tym obszarze.
W wyniku kampanii prowadzonych przez organizacje ekologiczne wielu konsumentów na całym świecie zaczęło wzywać do bojkotu produktów zawierających olej palmowy, a francuskie firmy ogłosiły, że zaprzestaną wykorzystywania tej substancji do produkcji żywności. Francja zwiększyła podatek na produkty zawierające olej palmowy aż o 300 proc.
Aplikacja nowagazeta.pl
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Komentarze opinie