
Od kilku dni dochodzą nas słychy o grzybiarzach, którzy już od kilku dni wracają z leśnych wycieczek z koszykami pełnymi grzybów. Chociaż to dopiero początek sezonu, grzybiarze chętnie chwalą się swoimi zdobyczami na portalach społecznościowych.
Prawdziwki, maślaczki, kozaki, kurki , podgrzybki... leśnych skarbów jest wiele, są pyszne ale i zdrowe, chociaż o właściwości odżywcze grzybów od lat spierają się dietetycy i specjaliści w tej dziedzinie. Chociaż grzyb składają się w większości z wody, to posiadają również kilka składników odżywczych.
Ponadto zawierają niewielkie ilości witaminy C, witaminy B 1 oraz śladowe ilości witaminy B12 oraz witamin D i E.
Grzyby są również źródłem składników mineralnych, głównie:
W owocnikach różnych gatunków grzybów znaleziono także pierwiastki śladowe, takie jak:
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie