Reklama

Poszukiwanie grzybowych skarbów

Od kilku dni dochodzą nas słychy o grzybiarzach, którzy już od kilku dni wracają z leśnych wycieczek z koszykami pełnymi grzybów. Chociaż to dopiero początek sezonu, grzybiarze chętnie chwalą się swoimi zdobyczami na portalach społecznościowych.

Prawdziwki, maślaczki, kozaki, kurki , podgrzybki... leśnych skarbów jest wiele, są pyszne ale i zdrowe, chociaż o właściwości odżywcze grzybów od lat spierają się dietetycy i specjaliści w tej dziedzinie. Chociaż grzyb składają się w większości z wody, to posiadają również kilka składników odżywczych.

  • witamina A - w grzybach występuje w postaci karotenu, a tego najwięcej mają jej kurki, stąd wziął się ich pomarańczowy kolor
  • witaminy z grupy B, takie jak witamina B2, B3 i B9. Warto wiedzieć, że zawartość witaminy B2 w grzybach jest większa niż w warzywach. Szczególnie bogate w wymienione witaminy z grupy B są grzyby, takie jak pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, zimówka aksamitnotrzonowa i twardziak jadalny.

Ponadto zawierają niewielkie ilości witaminy C, witaminy B 1 oraz śladowe ilości witaminy B12 oraz witamin D i E.

Grzyby są również źródłem składników mineralnych, głównie:

  • potasu (borowik szlachetny i koźlarz babka to dziko rosnące gatunki grzybów, które charakteryzują się największą zawartością tego pierwiastka)
  • fosforu
  • wapnia (szczególnie bogaty w ten pierwiastek jest twardziak jadalny)
  • magnezu

W owocnikach różnych gatunków grzybów znaleziono także pierwiastki śladowe, takie jak:

  • miedź
  • cynk
  • żelazo
  • mangan
  • molibden
  • selen

 

Aplikacja nowagazeta.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo NowaGazeta.pl




Reklama
Wróć do