Reklama

Kolacja dla niejadka

30/07/2018 12:25

Nie smakuje mi! Nie zjem tego! – Ile razy usłyszałaś takie stwierdzenia z ust swojej pociechy? Gotowanie dla niejadka to prawdziwe wyzwanie, szczególnie gdy dziecko lubi  wybrzydzać, a przy każdym posiłku potrafi zamienić kuchnię w prawdziwe pobojowisko. Co zatem podać maluchowi, by z apetytem zjadł kolację? Jest na to kilka sposobów.



Ostatni posiłek przed snem


Przyjęło się, że idealna pora na kolację dla maluchów, wypada ok. 18:00-19:00, tuż przed tradycyjną dobranocką. Najlepiej podać posiłek dziecku przed bajką, by nie przyzwyczaić go do jedzenia w czasie oglądania telewizji. Ale co zrobić, gdy najmłodsi zaciskają usta i krzywią się na widok kolejnej, nudnej kanapki z serem? W takiej sytuacji warto zaserwować mu ciekawą alternatywę w postaci fantazyjnych posiłków. Idealne będą parówki-ślimaki lub wesoły ocean. Do posiłku możesz podać dziecku szklankę wody. Niektóre głodomory lubią zakończyć dzień kubiem gorącego mleka tuż przed snem. Nie ma w tym nic złego, pod warunkiem że umyją zęby.


Przedstawiamy propozycje przepisów dla niejadka, które wprowadzą radość na talerze. Wypróbujecie?



Pan ślimak


Składniki:




1 parówka ŻARŁAKI firmy Konspol
1 świeży ogórek
pęk rzodkiewek
pietruszka
szczypiorek
ulubione przyprawy według uznania
majonez

Przygotowanie:


W pierwszej kolejności w małym garnku gotujemy parówkę. W tym czasie kroimy ogórka
i rzodkiewkę w krążki. Ugotowaną parówkę wyciągamy z wody układamy na talerzu tworząc delikatny łuk. Pokrojone ogórki i rzodkiewkę kładziemy nad parówką, budując skorupkę   ślimaka. Za pomocą pietruszki robimy trawę, szczypiorek zaś posłuży nam za rogi. Majonezem rysujemy oczy ślimaka. Całość doprawiamy ulubionymi przyprawami według uzania.




Wesoły ocean


Składniki:




polędiwca z kurczaka Żarłaki firmy Konspol
kromka chleba
1 papryka czerwona
1 marchewka
rukola
garść oliwek
serek śmietankowy
masło

Przygotowanie:


Kromkę chleba smarujemy masłem i układamy na niej plaster żółtego sera. Z tak przygotowanej kanapki wycinamy okrągły kadłub łodzi podwodnej. Z papryki i marchewki wycinamy peryskop, mniejsze okna i silnik, natomiast z plastra wędliny i śmietankowego serka tworzymy większą szybę łodzi. Gdy łódź podwodną będziemy mieć gotową, zabieramy się za zrobienie rybek. Oliwki przekrajamy na połówki tworząc tułów, a z papryki wycinamy ich ogonki. Rybki układamy na talerzu, tuż nad łodzią podwodną. Za pomocą rukoli tworzymy wodorosty.


Smacznego!


Aleksandra Trzcińska

Aplikacja nowagazeta.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo NowaGazeta.pl




Reklama
Wróć do