Reklama

Wydłuż życie swojego urządzenia – jak dbać o grill gazowy i węglowy?

17/06/2020 00:29

Preferencje dotyczące grillów są najróżniejsze. Jedni czerpią radość z samego rytuału grillowania, z którego słyną modele węglowe, natomiast inni podążają w stronę nowoczesności i wybierają grille gazowe lub elektryczne. Jednak, niezależnie od upodobań, oba rodzaje urządzeń wymagają od swoich właścicieli zaangażowania w systematyczną konserwację oraz czyszczenie – jak zatem odpowiednio zadbać o grill gazowy i węglowy?

Zasada numer jeden – systematyczność

Zarówno grill gazowy, jak i węglowy, będzie służył dłużej, jeśli po każdym użytkowaniu zadbasz o jego dokładne oczyszczenie. Mimo, że są to całkowicie różne urządzenia, sposób ich czyszczenia i konserwacji jest bardzo podobny. W przypadku grilla węglowego zacznij przede wszystkim od wypalania tłuszczu. Jeśli masz do czynienia z modelem kulistym (https://sklep.landmann.pl/k34,grille-weglowe-grille-kuliste.html), dokonasz tego szybko i sprawnie – zamknięcie pokrywy znacznie przyspieszy cały proces. Najlepiej zrobić to zaraz po zakończeniu grillowania, gdy węgiel do końca się jeszcze nie wygasił.

Następnie należy usunąć pozostały popiół i przejść do dokładnego wyprzątnięcia rusztu. W tym celu zaopatrz się w specjalną szczotkę, która pozwoli Ci szybko i sprawnie pozbyć się pozostałych resztek jedzenia. Ostatni krok to wyczyszczenie urządzenia na zewnątrz. Zanim jednak przetrzesz go delikatną ściereczką, poczekaj, aż grill całkowicie wystygnie.

Grill gazowy – czyszczenie i konserwacja

Choć grill gazowy to urządzenie, które zachwyca wielością ciekawych rozwiązań, jego czyszczenie i konserwacja nie odbiega zbytnio od czyszczenia i konserwacji grilla węglowego. Aby urządzenie służyło Ci jeszcze dłużej, bezpośrednio po zakończeniu grillowania przejdź do wypalania. Rozgrzej grill do temperatury około 300 – 350 stopni i odczekaj około 10 minut – gdy z grilla przestanie unosić się biały dym, jest to znak, że wypalanie zostało zakończone. W tym czasie tłuszcz ulegnie spaleniu, a pozostałości przygotowanego jedzenia zwęglą się. Następnie należy przejść do czyszczenia rusztu – zrobisz to z pomocą wody z dodatkiem delikatnego płynu. Pamiętaj też, by koniecznie osuszyć go za pomocą papierowych ręczników.

By dokonać konserwacji, możesz posmarować wyczyszczony i osuszony grill olejem spożywczym. Niektóre modele grilli gazowych zostały wyposażone w dodatkowy system easy clean (https://sklep.landmann.pl/k2,grille-gazowe.html), który sprawia, że ociekający z potraw tłuszcz trafia do specjalnego pojemnika. W tym przypadku, po zakończeniu grillowania, opróżnij jego zawartość. Dodatkowe blachy i inne akcesoria czyść według zaleceń producenta – niekiedy możliwe jest nawet skorzystanie ze zmywarki.

Chroń przed niszczeniem

Choć grill to urządzenie charakteryzujące się ogromną wytrzymałością, warto pamiętać, że im bardziej będzie zadbany, tym dłużej Ci posłuży. Wyjątkowo popularnym akcesorium, które ułatwi Ci ochronę urządzeń przed niesprzyjającymi warunkami atmosferycznymi jest pokrowiec (https://sklep.landmann.pl/k69,akcesoria-do-grillowania-pokrowce-do-grilla.html). Dzięki niemu sprzęt będzie osłonięty nie tylko przed charakterystycznymi dla letnich miesięcy deszczami, ale też przed wyniszczającym słońcem, kurzem, czy zagnieżdżeniem się gryzoni.

Systematyczna dbałość o sprzęt ogrodowy sprawia, że nie musisz martwić się coroczną wymianą urządzenia. Kilka chwil poświęconych na oczyszczenie grilla, zaprocentuje paroma dodatkowymi latami użytkowania – przekonaj się!

Artykuł partnera

Aplikacja nowagazeta.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo NowaGazeta.pl




Reklama
Wróć do