Celem tego przedsięwzięcia była promocja zdrowego stylu życia, propagowanie postaw prozdrowotnych, jak i integracja środowiska szkolnego, wzajemna współpraca oraz dobra zabawa.
W realizację działań włączyła się cała społeczność szkolna: zespół do spraw promocji zdrowia, nauczyciele, uczniowie, pielęgniarka szkolna oraz rodzice.
We wszystkich klasach odbyły się pogadanki, uczniowie wykonali plakaty o tematyce zdrowotnej które zostały wyeksponowane na szkolnych korytarzach. Na każdy dzień zaplanowano zajęcia kulinarno- zdrowotne. W poniedziałek uczniowie słodycze zastąpili suszoną morelą, rodzynkami, żurawiną czy bananami. Klasa 1a i 2a w ramach zajęć kulinarnych przygotowała pyszne soki owocowe. Dodatkowo podczas aktywnej przerwy poprowadzonej przez Pana Karola młodzież wykonała szereg ćwiczeń poprawiających kondycję. Podczas wtorkowych zajęć uczniowie uczestniczyli w pokazie udzielania pierwszej pomocy prezentowanym przez ratownika medycznego. Każdy mógł sam udzielić pomocy ćwicząc na fantomie. W środę każdy uczeń przyszedł do szkoły ze zdrowym śniadaniem przygotowanym wspólnie
z rodzicami. Pierwszoklasiści przygotowali przepyszne gofry z owocami. W czwartek klasa 5a otworzyła EKO-SKLEPIK "NATURA" z zdrowymi kanapkami, ciastami, koktajlami itp. W piątek odbyły się
w klasach warsztaty kulinarne „Zdrowie na talerzu”. Zadaniem każdej z nich było wykonanie zdrowych potraw: sałatek, kanapek, szaszłyków i innych smakołyków.
Po tygodniu pełnym zdrowych porad, na pewno każdy z nas wie już, co to znaczy zdrowo się odżywiać i w jaki sposób odżywianie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie.
Aplikacja nowagazeta.pl
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Komentarze opinie