
Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej już po raz drugi zrealizuje szkolenia dla Kół Gospodyń Wiejskich w ramach operacji „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II”. Szkolenia będą okazją do poszerzenia wiedzy z zakresu produktów lokalnych oraz tradycyjnych, a także prowadzenia bieżącej działalności kół. Nabór potrwa do 21 września br.
Szkolenia realizowane przez Fundację EFRWP wspólnie z Polską Izbą Produktu Regionalnego
i Lokalnego w ramach operacji „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń
Wiejskich II” w tym roku skierowane są do przedstawicieli Kół Gospodyń Wiejskich z 9
województw: zachodniopomorskiego, pomorskiego, dolnośląskiego, kujawsko-pomorskiego,
podlaskiego, śląskiego, łódzkiego, podkarpackiego oraz lubelskiego.
Podczas jednodniowych szkoleń realizowanych w każdym z ww. województw uczestnicy
będą mieli okazję poszerzyć swoją wiedzę z zakresu krajowych i unijnych systemów jakości
żywności; istoty krótkich łańcuchów dostaw, dziedzictwa kulinarnego oraz znaczenia
produktów lokalnych i tradycyjnych. Podczas szkoleń uczestnicy poznają również możliwości
tworzenia partnerstw z innymi organizacjami z sektora publicznego, prywatnego
i pozarządowego oraz możliwych źródeł finansowania swojej działalności.
– Koła Gospodyń Wiejskich od kilku lat przeżywają swój renesans, coraz częściej stając się
liderem w swoich środowiskach i podejmując szereg różnych inicjatyw na rzecz nie tylko
swych członków, ale również społeczności lokalnych. Bardzo duże zainteresowanie
szkoleniami dla kół prowadzonymi przez Fundację w 2019 roku utwierdza nas w przekonaniu
o potrzebie
i skuteczności kontynuowania takich działań. Celem naszych szkoleń jest bowiem
zapewnienie im merytorycznego wsparcia oraz pomoc w rozwiązywaniu najważniejszych
problemów
i wątpliwości, które pojawiają się w ich bieżącej pracy – mówi Krzysztof Podhajski, prezes
zarządu Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.
Rekrutacja prowadzona jest do 21 września 2020 roku
Zgłoszenia do udziału w operacji pn. „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół
Gospodyń Wiejskich II” przyjmowane są do 21 września br. Udział w szkoleniu jest bezpłatny,
uczestnicy pokrywają natomiast koszt dojazdu na szkolenia.
Szkolenia zostały zaplanowane na okres październik – listopad 2020. Jednak jak podkreślają
organizatorzy, realizacja każdego spotkania będzie uzależniona od aktualnej sytuacji
związanej z pandemią Covid-19.
Więcej informacji, regulamin oraz formularz zgłoszeniowy, dostępne są na stronie:
www.efrwp.pl
Drugi etap projektu – warsztaty dla uczniów szkół podstawowych i gastronomicznych
Po zakończeniu szkoleń część Kół Gospodyń Wiejskich zostanie zaproszona do
przeprowadzenia warsztatów kulinarnych w szkołach podstawowych oraz szkołach
kształcących w kierunkach gastronomicznych w swoich regionach. Warsztaty będą służyć
przekazaniu najmłodszym oraz przyszłym adeptom sztuki kulinarnej nie tylko zalet
wykorzystywania produktów lokalnych i tradycyjnych w kuchni polskiej, ale także
przedstawieniu im tajników i przepisów należących do lokalnego dziedzictwa kulinarnego.
„Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II” to kolejna operacja
realizowana przez Fundację EFRWP z myślą o wspieraniu rozwoju Kół Gospodyń Wiejskich. W
cyklu warsztatów kulinarnych oraz szkoleń prowadzonych od 2018 roku udział wzięło blisko
480 członków KGW z całej Polski. W 2019 roku szkoleniami zostały objęte koła
z 7 województw (mazowieckiego, wielkopolskiego, lubuskiego, małopolskiego,
świętokrzyskiego, warmińsko-mazurskiego oraz opolskiego). Operacje są finansowane
w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich – Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie