
Pokazy kulinarne obejmujące gotowanie na żywo, degustacje, poczęstunki, pokazy i szkolenia baristyczne i barmańskie – wszystkie te możliwości dają stoiska gastronomiczne i degustacyjne. Są one skutecznym narzędziem promocji firm z branży spożywczej i okołospożywczej. Jakie są najnowsze trendy w budowie stoisk gastronomicznych i degustacyjnych? Co najlepiej sprawdza się na targach dla branży spożywczej?
W 2023 roku stoiska gastronomiczne na targi powinny być przede wszystkim funkcjonalne i estetyczne. Dużą wagę przykłada się również do ekologii i zrównoważonego rozwoju. Najmodniejsze konstrukcje buduje się więc z naturalnych materiałów takich jak drewno, bambus czy tektura. Popularnym trendem są również stoiska gastronomiczne i degustacyjne z elementami kamienia oraz metalu, które w bryle wykorzystują geometrię. Ta nadaje zabudowie nowoczesności i elegancji, a także przyciąga wzrok gości wydarzenia.
W przypadku zabudowy targowej gastronomicznej i degustacyjnej bardzo ważne jest odpowiednie wyposażenie. Musi ono być dostosowane do proponowanej kuchni i oferty. Jest jednak kilka elementów, które zawsze powinny znaleźć się w dobrze wyposażonym stoisku targowym dla branży spożywczej. W projektach TRK System odnaleźć można więc:
W projekcie stoiska degustacyjnego/gastronomicznego nie może też zabraknąć elementów reklamowych i brandingowych. Ich zadaniem jest kreowanie wizerunku marki, przyciąganie wzroku uczestników targu, zwiększanie sprzedaży. W tym celu zabudowę TRK System wyposaża w banery, plakaty, flagi, naklejki czy podstawki z logo firmy.
Nawiązując do obecnych trendów, na nowoczesnych stoiskach gastronomicznych pojawiają się również innowacyjne rozwiązania. Ich przykładem są interaktywne ekrany, podłogi, ściany, hologramy, systemy wirtualnej rzeczywistości. Coraz częściej spotkać można się także z aplikacjami mobilnymi, które pozwalają na szybkie i łatwe zapoznanie się z menu, złożenie zamówienia i zapłacenie za nie. Podobne ułatwienia zapewniają inteligentne ekrany oraz bezdotykowe płatności.
Stoiska degustacyjne i gastronomiczne muszą nie tylko odpowiadać najnowszym trendom, ale i wymogom formalnym. Chociażby dlatego ich budowę warto powierzyć specjalistom. Ich wiedza oraz doświadczenie pozwalają stworzyć zabudowę zgodną z aktualnymi przepisami, a także gwarantującą bezpieczną i ergonomiczną pracę. Tą zapewnią np. zawarte w projektach TRK System specjalne wydzielone miejsca na brudne naczynia, sprawny zbiór i wywóz odpadków, niekrzyżowanie się „dróg” czystych i brudnych.
Materiał partnera
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie