Reklama

Rodzaje kieliszków i szkła do serwowania alkoholu - przewodnik

30/09/2022 12:28

W każdym lokalu gastronomicznym istotną rolę odgrywają serwowane napoje i alkohole. Odpowiednio dobrane szkło gastronomiczne umożliwia ich efektowną prezentację. Jakie są rodzaje szkła, które jest niezbędnym elementem wyposażenia kawiarni, barów i restauracji? Na co zwrócić uwagę przy jego wyborze? Poznaj rodzaje szkła i ich zastosowanie, aby poprawnie serwować alkohole swoim gościom!

Najważniejsze rodzaje szkła w gastronomii

Naczynia do serwowania napoi alkoholowych są ważnym elementem zastawy stołowej w restauracji. Rodzaj szkła powinien być dobrze dopasowany do alkoholu lub deseru, który będzie w nim podawany - barman musi wiedzieć jaki kieliszek, do czego wybrać. Wyróżniamy następujące rodzaje szkła w gastronomii:

  • różne rodzaje kieliszków do alkoholi - do wina białego i czerwonego, szampana, wódki;
  • pokale, puchary, szklanki do piwa;
  • pucharki, dzbanki i szklanki do koktajli, lemoniad i innych napojów;
  • szklanki do whisky - rodzaj szklaneczki do trunków o walcowatym kształcie i grubym dnie, której pojemność wynosi około 200 ml.

Szklana zastawa powinna być gładka i przeźroczysta. Musi mieć zaokrągloną i odpowiednio grubą krawędź, aby klienci mogli bezpiecznie z niego kosztować serwowanych specjałów. Powinniśmy także zwrócić uwagę na to, czy jest ona przystosowana do mycia w zmywarce. Szklane naczynie muszą mieć dość grube ścianki, dzięki czemu są bardziej wytrzymałe - to ważne ze względu na dłuższą ich eksploatacje i bezpieczeństwo użytkowników. 

Kieliszki: jakie do czego?

Największą grupę szklanych naczyń do podawania alkoholu stanowią różne rodzaje kieliszków. Wśród nich wyróżniamy:

  • kieliszki do szampana - charakteryzują się smukłą i zwężającą się ku górze czaszą, osadzoną na długiej i cienkiej nóżce (dzięki tej budowie szampan nie rozgrzewa się od ciepła dłoni); ich pojemność wynosi 200 ml;
  • kieliszki do wina - wyróżnia się kieliszki do wina białego i czerwonego. Kieliszek do wina białego ma mniejszą i węższą czaszę niż do czerwonego - jej kształt lekko rozchyla się ku górze. Charakterystyczna dla tego naczynia jest wysoka i smukła nóżka. Z kolei kieliszek do wina czerwonego ma szerszą czaszę, zwężającą się na górze, umieszczoną na zazwyczaj krótkiej nóżce (wyjątkiem jest serwowanie burgundów, które podaje się w naczyniach o pękatej czaszy na długiej nóżce);
  • różne rodzaje kieliszków do wódki - mogą mieć pojemność od 25 do 60 ml; najczęściej mają walcowaty kształt i grube dno (zwykle bez nóżki, choć do serwowanie czystej wódki można zastosować naczynie w nią wyposażone).

Można jeszcze wyróżnić kieliszki uniwersalne, używane do podawania wina stołowego lub wody. Polecane są w sytuacjach, kiedy serwowany alkohol jest tylko dodatkiem do posiłku.

Wiedza na temat rodzajów szkła do trunków jest niezbędna, aby lokal gastronomiczny miał opinie eleganckiego miejsca z klasą. Różne rodzaje kieliszków sprawiają, że podawany napój prezentuje się w nich najlepiej - odpowiednio dostosowane naczynie pomaga wyeksponować barwę oraz wydobyć aromat znajdującego się w nim alkoholu.

Gdzie kupić szklane naczynia przeznaczone dla gastronomii?

Dostępne w zwyczajnych sklepach różne rodzaje kieliszków i szklanek do alkoholi nie zawsze nadają się do stosowania w lokalach gastronomicznych. Wybierając szklane naczynia do swojego lokalu, warto kupować je w sprawdzonych sklepach, których asortyment jest dostosowany do potrzeb branży HoReCa. Jednym z nich jestMulti Gastro. Firma oferuje wysokiej jakość urządzenia, akcesoria kuchenne oraz zastawy stołowe przygotowane z myślą o gastronomii. Pracownicy Multi Gastro to doświadczeni specjaliści, którzy pomagają wybrać najlepsze wyposażenie dla baru, kawiarni lub restauracji.

Artykuł partnera

Aplikacja nowagazeta.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo NowaGazeta.pl




Reklama
Wróć do