Reklama

Rodzaje i zastosowanie talerzy - co na nich serwować?

23/12/2019 15:58

Talerze to niewątpliwie niezbędne elementy wyposażenia każdej kuchni. To właśnie na nich serwujemy śniadania, obiady, kolacje i inne posiłki na ciepło lub na zimno. Bogata oferta talerzy dostępnych na rynku daje możliwość wyboru wielkości, koloru, materiału oraz producenta. Dostępne są duże naczynia do serwowania obiadów, głębokie talerze do smacznych zup, talerze deserowe do eleganckich przekąsek, niewielkich rozmiarów spodki pod bulionówki, a także dekoracyjne artykuły, na których podamy przystawki lub owoce. Zanim jednak zdecydujemy się na wybór konkretnych artykułów, warto dokładniej dowiedzieć się, jakie są rodzaje talerzy i do czego możemy je wykorzystać.



Różne rodzaje talerzy


Talerze obiadowe, talerzyki deserowe i na przekąski dostępne są w ofercie wielu producentów, zarówno tych mniej znanych, jak i renomowanych. Takie naczynia możemy zakupić na sztuki, ale i od razu w zestawie. Jeśli myślimy o serwisie złożonym z różnego rodzaju naczyń i przeznaczonym dla większej liczby osób, to warto do razu zdecydować się na zakup całego kompletu obiadowego. Ale jeśli interesuje nas samodzielny dobór talerzy, dla mniejszej liczby domowników, to z pewnością zadowoli nas możliwość wyboru pojedynczych sztuk. Dzięki ofercie artykułów na sztuki można samodzielnie wybrać komplet składający się dokładnie z takiej liczby elementów, jakie będą nam potrzebne. Dzięki temu:




nie przepłacimy za gotowy już zestaw talerzy, obiadowy lub kawowy,
nabędziemy naczynia, które będą nam w pełni odpowiadać.

Spodki pod filiżanki


Spodki to najmniejsze z oferowanych talerzy, ale i je warto mieć w swojej kuchni. Na środki posiadają zazwyczaj charakterystyczne wgłębienie, przeznaczone do ustawienia filiżanki, szklanki lub mniejszego kubka. To ich podstawowe, ale nie jedyne zastosowanie! Można postawić na nich bulionówki z gorącym barszczem, rosołem lub zupą krem. Dzięki swoim niewielkim rozmiarom przydadzą się do odłożenia łyżeczki od herbaty lub kawy, a przy zaparzaniu herbaty ekspresowej sprawdzą się jako podstawki pod wyjęte z wody torebki z herbacianym suszem. Uwaga! Te małe talerzyki nie służą do podawania kawałków ciast czy innych deserów! Ciasta serwujemy na nieco większych talerzykach deserowych, które często, niesłusznie zresztą, mylone są ze spodkami. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by na spodku, na którym już została ustawiona filiżanka z gorącym napojem, położyć małe ciasteczko do kawy.


Na spodkach ustawimy:




filiżankę lub szklankę,
bulionówkę z gorącą zupą,
łyżeczkę od herbaty lub kawy,
małe ciasteczko.



Talerze do przekąsek


To talerze przeznaczone do różnego rodzaju przekąsek dostępne są w różnych wielkościach oraz kształtach. Mogą być także wykonane z różnych materiałów: porcelany, ceramiki, szkła hartowanego, a nawet drewna i tworzywa sztucznego. Dostępne są nawet talerze kamienne i marmurowe, doskonałe do podawania różnego rodzaju serów i wędlin. Sprawdzą się przede wszystkim podczas przyjęć i imprez z bliskimi, kiedy wspólnie spędzamy czas i mamy ochotę na drobne przekąski. Oprócz swojej funkcji praktycznej, będą mogły pełnić także funkcję dekoracyjną, zdobiąc stół w jadalni, blat w kuchni lub stolik w salonie.


Zaserwujemy na nich:




świeże owoce,
suszone owoce,
orzechy,
wytrawne przystawki,
sery i wędliny,
słodkie przekąski.

Talerzyki deserowe


Nieco większe od wcześniej wspomnianych spodków. Wbrew pozorom nie są przeznaczone wyłącznie do serwowania deserów, choć to ich główne zastosowanie. W praktyce można wykorzystać je na wiele różnych sposobów. Te średniej wielkości talerze sprawdzą się do podawania codziennego śniadania, kolacji, lunchu lub mniejszych porcji posiłków. Podamy na nich kanapkę, tosty, pączka, pancakes, grzanki, jajecznicę, porcję sałatki. Okażą się nieodzowne podczas popołudniowej herbaty lub kawy w towarzystwie znajomych lub rodziny. Posłużą do zaserwowania kawałka sernika, tradycyjnej szarlotki i każdego innego deseru. Talerze deserowe szczególnie pięknie zaprezentują się w towarzystwie podobnych stylistycznie filiżanek, a nawet całego serwisu kawowego z tej samej serii. Warto więc wybrać takie talerzyki, które dopasują się do posiadanych już przez nas naczyń.


Zaserwujemy na nich:




ciasta i inne desery,
kanapki, bułki, drożdżówki, pączki,
mniejsze porcje posiłków,
śniadania, kolacje, lunche.



Talerze obiadowe


Bez nich ani rusz! Zdecydowanie powinny znaleźć się w każdej kuchni. Płaskie talerze obiadowe to duże naczynia umożliwiające zaserwowanie gorącego, ale i zimnego posiłku. Podamy na nich codzienne i odświętne obiady. Klasyczny polski obiad składający się z ziemniaków, mięsa lub ryby i surówki, ale również potrawy kuchni z całego świata - włoskiej, francuskiej, chińskiej i jakiej tylko chcemy. Wykonane z dobrej jakości materiałów będą odporne na wysokie temperatury i posłużą w naszej kuchni przez wiele lat. Najczęściej dostępne są talerze porcelanowe, ale znajdziemy również naczynia ceramiczne, kamionkowe, bambusowe i wykonane ze szkła hartowanego. Najbardziej cenione są jednak wyroby z porcelany, która prezentuje się wyjątkowo elegancko. Talerze obiadowe mogą być białe lub kolorowe, jednolite lub zdobione ciekawymi wzorkami.


Najważniejsze zalety porcelany:




śnieżnobiały kolor z delikatnymi prześwitami - prezentuje się wyjątkowo elegancko,
bardzo twarda, dzięki czemu naczynia z niej wykonane mogą mieć bardzo cienkie ścianki,
gładka - talerze są higieniczne i łatwe w utrzymaniu czystości,
odporna na wysokie oraz zmienne temperatury,
wysoce odporna na działanie czynników chemicznych - np. płynów do naczyń, kapsułek do zmywarki.



Talerze głębokie do zup


W parze z płaskimi talerzami obiadowymi idą talerze głębokie, przeznaczone do serwowania pierwszego dania, czyli różnorodnych zup i kremów. Duży talerz z wgłębieniem na środku umożliwi nalanie kilku nabierek tradycyjnego rosołu, pomidorówki, bulionu, wigilijnego barszczu z uszkami, kremu serowego i wielu innych tego typu posiłków. Głęboki talerz doskonale sprawdzi się także do zaserwowania włoskiego spaghetti, innego makaronu z sosem, mięsnej potrawki czy warzywnego gulaszu. Podczas eleganckiego przyjęcia głęboki talerz powinien być ustawiony na płaskim talerzu obiadowym - to prawidłowy sposób podania potrawy. Talerze głębokie mogą być wykonane z porcelany, ceramiki, kamionki lub szkła hartowanego.


Zaserwujemy w nich:




zupy czyste i z dodatkami,
zupy typu krem,
makarony z sosami,
potrawki i gulasze,
potrawy jednogarnkowe.



Dekoracyjne talerze na sztuki


Choć nie są to niezbędne elementy zastawy stołowej, to jednak warto o nich wspomnieć. To naczynia, które oprócz swojej funkcji praktycznej, będą pełniły też rolę ozdobną. Pięknie zdobione, elegancko wykończone, dostępne w różnych kolorach, kształtach i wzorach. Ustawione na stole przygotowanym dla gości odróżniają się od pozostałej zastawy stołowej, dzięki czemu od razu rzucają się w oczy - to dobrze! Różne rozmiary produktów dostępnych na rynku umożliwią zaserwowanie gościom przeróżnych smakołyków. Na takich talerzach możemy umieścić nawet własnoręcznie wykonane stroiki. Producenci oferują różne typy talerzy dekoracyjnych: klasyczne z porcelany i ceramiki, eleganckie drewniane w stylu rustykalnym, nowoczesne połączenia drewna z ceramiką, trwałe z hartowanego szkła, minimalistyczne, ale także bogato zdobione ze stali nierdzewnej.


Co na nich zaserwujemy?




owoce,
ciasteczka i pierniczki,
cukierki, czekoladki,
słodkie i wytrawne przekąski,
podstawki pod świece,
baza pod stroiki.



Talerze do wykwintnych dań


To połączenie płaskich talerzy obiadowych i talerzy dekoracyjnych. Naczynia przeznaczone do podawania wykwintnych posiłków sprawdzą się nie tylko w restauracji, ale również w naszym domu. Zaserwowanie na nich danie od razu stanie się dużo bardziej apetyczne! Spożywanie potraw z nowoczesnego talerza będzie ucztą dla wszystkich zmysłów. Zazwyczaj są to talerze większych rozmiarów, choć ich powierzchnia nie powinna być w całości zajęta przez ułożone na nich składniki. Często posiadają nieregularne kształty i ciekawą strukturę. Wykonane są z wysokiej jakości porcelany, białej lub o innym, jednolitym kolorze.


Szeroka gama talerzy to możliwość swobodnego wyboru do swojej kuchni takich produktów, które nie tylko będą praktyczne, ale i staną się prawdziwą ozdobą wnętrza naszego mieszkania lub domu. Różnorodność materiałów, kolorów, wzorów i kształtów sprawia, że z łatwością dobierzemy artykuły dopasowane do naszych potrzeb i kuchennej aranżacji.



Artykuł partnera

Aplikacja nowagazeta.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo NowaGazeta.pl




Reklama
Wróć do