Reklama

"Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"

05/09/2012 08:17
Organizatorami XII edycji konkursu był Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego, Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Uroczystego otwarcia imprezy dokonał dyrektor Pasażu Grunwaldzkiego Maciej Sanetra, Członek Zarządu Województwa Dolnośląskiego Włodzimierz Chlebosz, dyrektor Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu Ryszard Czerwiński i dyrektor OT Agencji Rynku Rolnego we Wrocławiu Jacek Sołtys. Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Izabella Byszewska. Konkurs był doskonałą okazją do poznania i udokumentowania dolnośląskich regionalnych produktów żywnościowych, produktów osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Ideą konkursu jest także przygotowanie producentów do ubiegania się o ochronę zgodną z ustawodawstwem unijnym oraz zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu. Gmina Zawonia i Prusice maja swoich laureatów.|

I -nagrodę główną w podkategorii przetwory warzywne za ,,Ogórki Swojskie z Prusic" otrzymała Pani Wiesława Anioł z Krościny Małej.

Wykonane według starej receptury i z własnych produktów można było poczuć niepowtarzalny smak  z dzieciństwa gdy wykonywały je nasze babcie. To trudne odtworzyć smak, zapach i kolor ogórków, w słoiku. Tylko ściśle przestrzeganie receptury daje możliwość osiągnięcia takiego sukcesu.

I - nagrodę główną w podkategorii napoje bezalkoholowe za "Syrop Sosnowy" otrzymała Pani Bożena Adamek ze Stowarzyszenia "Przylesie2011" z Kałowic.

 Dlaczego ten syrop jest taki dobry? Ponieważ posiada odpowiedni kolor, aromat i zapach i uzyskano go z młodych pędów sosny rosnącej w Gminie Zawonia a dokładnie w Kałowicach. Syrop  sosnowy posiada wiele cennych właściwości, tj.:

- świetnie działa na nieżyt górnych dróg oddechowych, chrypkę, suchy kaszel;

- ułatwia odkrztuszanie, dezynfekuje drogi oddechowe  i je udrażnia;

- przynosi znaczną ulgę w katarze, zapaleniu oskrzeli i gardła;

- ma działanie napotne;

- wzmacnia i uodparnia cały organizm.

Pachnący żywicą syrop z sosny, a właściwie z jej młodych pędów stanowi też oryginalny dodatek do herbaty.

Stoiskiem opiekowały się Panie ze Stowarzyszenia "Przylesie2011" z Kałowic.

Ewa Kuryłowicz prezes " Stowarzyszenia Przylesie2011", Krystyna Tyczka

oraz  Joanna Dębska, która zaprezentowała słodycze  wykonane na bazie syropu sosnowego pod nazwą sosnówki,  ciastka "Joaśki" i lizaki.

Aplikacja nowagazeta.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo NowaGazeta.pl




Reklama
Wróć do