Jajka kurze znają wszyscy - są źródłem najbardziej wartościowego białka, zawierają też bardzo dużo minerałów i witamin. Są niezbędne w kuchniach całego świata, stanowią składnik bardzo wielu potraw. Można je spożywać również w postaci samodzielnych dań. Jest wiele powodów, dla których jajka należy jeść, oto niektóre z nich: 1. Zawierają ogromną ilość składników odżywczych. W ich skład wchodzą witaminy: A, E, D, K, B2, B9, B12, oraz składniki mineralne: fosfor, potas, wapń, żelazo, cynk, magnez, selen i jod. Są również źródłem choliny niezbędnej do prawidłowego działania mózgu; 2. Są źródłem pełnowartościowego łatwo przyswajalnego przez organizm białka; 3. Zawierają niewiele kalorii, a więc sprzyjają odchudzaniu i pomagają zachować szczupłą sylwetkę; 4. Można je przygotowywać w kuchni na tysiące różnych sposobów; 5. Zawierają lecytynę, która ogranicza odkładanie się w organizmie cholesterolu i redukuje ryzyko związane z występowaniem chorób układu krążenia.
Co dobrze jest wiedzieć o jajkach?
Wobec zbliżających się Świąt Wielkanocnych wiele gospodyń planuje już menu, którego głównym składnikiem będą właśnie jajka. Henryka Bielecka, ekspedientka w sklepie JAJA w Trzebnicy radzi: - Aby jajka dobrze się gotowały do wody trzeba dodać soli lub octu. Jajka będą się dobrze obierały i nie wypłyną z pękniętej skorupki. Gotowane zawierają najmniej kalorii, sadzone lub smażone znacznie więcej. Polecam jajka mniejsze, pochodzące od młodych kurek: mają bardziej wartościowe żółtka i zawierają mniej cholesterolu. Najlepszym sposobem barwienia jajek na Wielkanoc jest gotowanie ich w łupinach z cebuli, będą miały ładny, naturalny brązowy kolor, tym ciemniejszy, im więcej łupin użyjemy. Jest to najbardziej ekologiczny barwnik spożywczy – mówi sprzedawczyni.
[caption id="attachment_68847" align="aligncenter" width="800"] Szczęśliwe kury zniosą bardziej ekologiczne jajka.[/caption]
Czym się kierować przy wyborze jajek?
Przy planowaniu świątecznego jadłospisu, nie zapominajmy skąd jaja się biorą. Pomyślmy choć przez chwilę o kurach, które je znoszą, zastanówmy się, w jakich warunkach żyją. Kupując jajka nie można sugerować się napisami na opakowaniu, bo na wytłaczance można napisać wszystko. Istotne informacje są zapisane w kodzie umieszczonym na każdym jajku. Warto zwrócić uwagę na pierwszą cyfrę kodu, oznaczającą sposób hodowli ptaków, od których jajka pochodzą: Cyfra 3 to chów klatkowy. Kury są przetrzymywane w małych metalowych klatkach przez całe życie. Nigdy nie są wypuszczane. Stłoczenie kur w klatkach powoduje zachowania jakże odmienne od tego, co da się zaobserwować w naturalnych warunkach, gdy mogą one korzystać z wolnej przestrzeni, spacerując, grzebiąc w ziemi i zażywając kąpieli piaskowych. W klatkach narażone są na stres oraz wzajemną agresję, a poziom decybeli tysięcy gdakających kur jest niewyobrażalny. Podczas gdy na wolności są one bardzo cichymi stworzeniami. Cyfra 2 - chów ściółkowy. Od poprzedniego różni się tylko tym, że dno malutkiej klatki posypane jest słomą. Ptaki są zamknięte i nie wychodzą z kojców. Cyfra 1 oznacza chów na wolnym wybiegu. Ptaki poruszają się swobodnie po ogrodzonym terenie. Nocują w zamknięciu. Cyfra 0 - chów wolnowybiegowy ekologiczny. Poruszające się swobodnie kury są karmione naturalnymi warzywami lub zbożami i sztucznych dodatków. Klient kupujący jajka sam oceni, który produkt będzie najbardziej wartościowy. Nie zapominajmy również o tym, aby w imię naszych kulinarnych upodobań, nie popierać hodowli, które skazują ptaki na cierpienie przez całe życie. Szukajmy w sklepach jajek od naprawdę szczęśliwych kur.
Aplikacja nowagazeta.pl
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Komentarze opinie