Reklama

Co każdy powinien wiedzieć o jajku i kurze, która go zniosła?

27/03/2015 12:30
Dlaczego należy jeść jajka?

Jajka kurze znają wszyscy - są źródłem najbardziej wartościowego białka, zawierają też bardzo dużo minerałów i witamin. Są niezbędne w kuchniach całego świata, stanowią składnik bardzo wielu potraw. Można je spożywać również w postaci samodzielnych dań. Jest wiele powodów, dla których jajka należy jeść, oto niektóre z nich: 1. Zawierają ogromną ilość składników odżywczych. W ich skład wchodzą witaminy: A, E, D, K, B2, B9, B12, oraz składniki mineralne: fosfor, potas, wapń, żelazo, cynk, magnez, selen i jod. Są również źródłem choliny niezbędnej do prawidłowego działania mózgu; 2. Są źródłem pełnowartościowego łatwo przyswajalnego przez organizm białka; 3. Zawierają niewiele kalorii, a więc sprzyjają odchudzaniu i pomagają zachować szczupłą sylwetkę; 4. Można je przygotowywać w kuchni na tysiące różnych sposobów; 5. Zawierają lecytynę, która ogranicza odkładanie się w organizmie cholesterolu i redukuje ryzyko związane z występowaniem chorób układu krążenia.

Co dobrze jest wiedzieć o jajkach?

Wobec zbliżających się Świąt Wielkanocnych wiele gospodyń planuje już menu, którego głównym składnikiem będą właśnie jajka. Henryka Bielecka, ekspedientka w sklepie JAJA w Trzebnicy radzi: - Aby jajka dobrze się gotowały do wody trzeba dodać soli lub octu. Jajka będą się dobrze obierały i nie wypłyną z pękniętej skorupki. Gotowane zawierają najmniej kalorii, sadzone lub smażone znacznie więcej. Polecam jajka mniejsze, pochodzące od młodych kurek: mają bardziej wartościowe żółtka i zawierają mniej cholesterolu. Najlepszym sposobem barwienia jajek na Wielkanoc jest gotowanie ich w łupinach z cebuli, będą miały ładny, naturalny brązowy kolor, tym ciemniejszy, im więcej łupin użyjemy. Jest to najbardziej ekologiczny barwnik spożywczy – mówi sprzedawczyni.



[caption id="attachment_68847" align="aligncenter" width="800"] Szczęśliwe kury zniosą bardziej ekologiczne jajka.[/caption]

Czym się kierować przy wyborze jajek?

Przy planowaniu świątecznego jadłospisu, nie zapominajmy skąd jaja się biorą. Pomyślmy choć przez chwilę o kurach, które je znoszą, zastanówmy się, w jakich warunkach żyją. Kupując jajka nie można  sugerować się napisami na opakowaniu, bo na wytłaczance można napisać wszystko. Istotne informacje są zapisane w kodzie umieszczonym na każdym jajku. Warto zwrócić uwagę na pierwszą cyfrę kodu, oznaczającą sposób hodowli ptaków, od których jajka pochodzą: Cyfra 3 to chów klatkowy. Kury są przetrzymywane w małych metalowych klatkach przez całe życie. Nigdy nie są wypuszczane. Stłoczenie kur w klatkach powoduje zachowania jakże odmienne od tego, co da się zaobserwować w naturalnych warunkach, gdy mogą one korzystać z wolnej przestrzeni, spacerując, grzebiąc w ziemi i zażywając kąpieli piaskowych. W klatkach narażone są na stres oraz wzajemną agresję, a poziom decybeli tysięcy gdakających kur jest niewyobrażalny. Podczas gdy na wolności są one bardzo cichymi stworzeniami. Cyfra 2 - chów ściółkowy. Od poprzedniego różni się tylko tym, że dno malutkiej klatki posypane jest słomą. Ptaki są zamknięte i nie wychodzą z kojców. Cyfra 1 oznacza chów na wolnym wybiegu. Ptaki poruszają się swobodnie po ogrodzonym terenie. Nocują w zamknięciu. Cyfra 0 - chów wolnowybiegowy ekologiczny. Poruszające się swobodnie kury są karmione naturalnymi warzywami lub zbożami i sztucznych dodatków. Klient kupujący jajka sam oceni, który produkt będzie najbardziej wartościowy. Nie zapominajmy również o tym, aby w imię naszych kulinarnych upodobań, nie popierać hodowli, które skazują ptaki na cierpienie przez całe życie. Szukajmy w sklepach jajek od naprawdę szczęśliwych kur. 

Aplikacja nowagazeta.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo NowaGazeta.pl




Reklama
Wróć do