Reklama

Wilczyn – Poznajmy się bliżej

19/11/2014 08:57
"Odnowa wsi" jest największym i najdłużej działającym programem aktywizacji społeczności lokalnych, w który na poziomie sołectwa zastosowano metodę długoterminowego planowania rozwoju. Istotą tego programu jest pobudzenie małych społeczności i ich zaangażowanie w przedsięwzięcia dotyczące ich małych ojczyzn. I właśnie taki kolejny projekt realizowany w ramach konkursu promocji Idei Odnowy Wsi Dolnośląskiej zakończył się w sobotę 8 listopada w Wilczynie. Podsumowaniem projektu było spotkanie w świetlicy wiejskiej.

Na spotkaniu odbyła się prezentacja albumu "Wilczyn – Poznajmy się bliżej" – wydanego przez Stowarzyszenie Miłośników Wilczyna, przy współpracy z Sołectwem. Prezentacja była na razie multimedialna – album zostanie wydany w wersji papierowej pod koniec listopada.

Więcej po zalogowaniu lub w wydaniu papierowym.


[hidepost=0]


Podczas imprezy mieszkańcy zaprezentowali także swoje rękodzieła oraz potrawy regionalne. Można było podziwiać piękne obrazy wyszywane haftem krzyżykowym przygotowane przez Dorotę Świtalską oraz Irenę Winciorek, kordonkowe serwetki zrobione przez Krystynę Banasik i Katarzynę Homziuk, biżuterię Justyny Łojkuc, gałgankowe szaleństwa Katarzyny Pałys, filcowe torebki Marysi Molińskiej – Możdżonek oraz wspaniałe ręcznie malowane bombki Beaty Jadwińskiej. Z potraw regionalnych warto wymienić wyjątkową zupę wigilijną Jolanty Łojkuc z grzybami i suszonymi owocami, dobrze doprawioną kapustę z ziemniakami Magdy Sokołowskiej, gołąbki ziemniaczane Haliny Słomskiej, chleb domowy Ani Drobycz, kapuściane przysmaki Marii Zarzecznej, pulchniutkie racuchy Janiny Sobczak, ciasta Doroty Litwinowicz i Zbigniewa Banasika, ogórki kiszone i inne przetwory mojego autorstwa oraz wino Rolena z wilczyńskiej winnicy Państwa Winciorków i rewelacyjną imbirówkę Ireny Wittek. Przepis na imbirówkę niniejszym podaję, bo przecież święta za pasem i warto będzie się rozgrzać w chłodne zimowe wieczory.

 

IMBIRÓWKA

30 dkg imbiru

30 dkg cukru

10 łyżek miodu

7 cytryn

1,5  l wody

1,0  l spirytusu

Imbir pokroić w plastry, cytryny sparzyć i pokroić w plastry, wodę przegotować i dodać cukier. Po lekkim schłodzeniu wody, rozpuścić w niej miód, dodać pokrojony imbir i cytryny. Wszystko wlewamy do słoja dodajemy spirytus i odstawiamy na 6 tygodni

Po 6 tygodniach przecedzić i nadaje się do picia.

SMACZNEGO!  [/hidepost]

Aplikacja nowagazeta.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo NowaGazeta.pl




Reklama
Wróć do