Reklama

Problemy z połykaniem mogą być objawem dysfagi! Sprawdź dlaczego nie warto ich ignorować

23/07/2019 12:35

Masz problemy z przełykaniem? Może być to dysfagia – dolegliwość, której nie należy ignorować. Jakie są jej najczęstsze przyczyny i objawy?


Dysfagia to trudności z przełykaniem i przesuwaniem się pokarmu z jamy ustnej przez przełyk do żołądka, które w niektórych przypadkach całkowicie uniemożliwiają spożywanie pokarmów. Jest to bardzo częsty objaw chorób przełyku. Chorzy określają to jako uczucie „blokady w gardle”. Wyróżnia się dwa rodzaje dysfagii – górną, kiedy występują problemy z przedostawaniem się pokarmu do przełyku i dolną – gdy trudności te dotyczą przesuwania się pożywienia przez przełyk. Dysfagia – choroba nie tylko osób starszych – dotyczy wszystkich grup wiekowych.



Jakie są objawy dysfagii? Jakie objawy towarzyszą zaburzeniom połykania?


U chorego można często zaobserwować zmianę głosu po posiłku, wolniejsze jedzenie, krztuszenie się i dławienie. Zaburzeniom w połykaniu towarzyszyć mogą inne objawy – zgaga, która towarzyszy chorobie refluksowej przełyku, czkawka, kaszel ,chrypka, która występuje przy chorobach krtani i płuc. Pacjent może również mieć odruchy wymiotne, odczuwać ból podczas przełykania, pieczenie i palący ból za mostkiem, co znacznie utrudnia codzienne funkcjonowanie.



Jakie choroby prowadzą do dysfagii?



Dysfagia może być spowodowana osłabieniem mięśni biorących udział w spożywaniu pokarmu, tj. m.in. mięśni ust, szczęki, podniebienia i przełyku. Mięśnie te mogą ulec osłabieniu wraz z wiekiem oraz na skutek różnych dolegliwości – choroby Parkinsona, Alzheimera, mózgowego porażenia dziecięcego, w wyniku operacji oraz udaru. Jeśli pokarm na skutek osłabienia mięśni nie trafi do przewodu pokarmowego, a oddechowego, może dojść do zapalenia płuc. Do dysfagii może dojść również m.in. w wyniku uszkodzenia układu nerwowego, obecności ciała obcego, zwłóknień przełyku, guzów krtani, nowotworów przełyku i chorób tarczycy.



Co robić w przypadku wystąpienia dysfagii?


Kiedy dysfagia wystąpi nagle, najczęściej spowodowana jest obecnością ciała obcego w gardle lub przełyku. Jeśli nie ustąpi samoistnie, konieczne może być badanie radiologiczne żołądka i przełyku, a następnie – w przypadku potwierdzenia – zabieg endoskopowy w celu usunięcia ciała obcego. Jeśli jednak takie sytuacje pojawiają się często, należy zgłosić się do lekarza, gdyż tego problemu nie wolno lekceważyć. Do testów, które mogą pomóc w diagnozowaniu tych zaburzeń, zaliczamy badanie endoskopowe przełyku wraz z badaniem histopatologicznym, które potwierdzi lub wykluczy proces nowotworowy, wideofluoroskopię – badanie czynności połykania oraz badanie radiologiczne przełyku z kontrastem doustnym. Odpowiednie wczesne postępowanie i w razie konieczności specjalistyczne badania pozwolą na szybką diagnostykę problemu. Jeśli zaburzenia przełykania występują długotrwale i nie ustępują, lekarz może zalecić zmianę diety na produkty łatwiejsze do przełykania – rozdrobnione, półpłynne lub płynne. Należy unikać pokarmów twardych, kruchych i trudnych do połknięcia. W okresie choroby należy wprowadzić do jadłospisu pożywne koktajle, musy, zblendowane zupy i soki. Jeśli pacjent nie jest w stanie samodzielnie spożyć wystarczającej ilości pokarmu, należy rozważyć żywienie funkcjonalne medyczne, dopasowane do potrzeb osoby chorej. Więcej o dysfagii przeczytasz na stronie zywieniemaznaczenie.pl.



ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Aplikacja nowagazeta.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo NowaGazeta.pl




Reklama
Wróć do