Reklama

"Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek..."

16/02/2023 10:07

Dziś tłusty czwartek! Kto żyw pączki je. A my zapraszamy do redakcji na smakowitego pączka z Bezy. Pączki ufundował Pan Adam Kosowski, właściciel cukierni od wielu lat współpracującej z naszą gazetą.

Jak tłusty czwartek - to idziemy "na pączka". Najlepsze pączki jak zwykle znajdziemy w Bezie. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta:

- Naszą dewizą jest to, że pączek ma być smaczny, świeży i pachnący - Adam Kosowski zdradza przepis na najsmaczniejsze pączki. - Musi być świeży i usmażony na świeżej fryturze dobrej jakości. I to cała tajemnica sukcesu. Nasze pączki właśnie takie są, bo my stawiamy na jakość. 

Wiemy już, jaki pączek być musi - smaczny i tradycyjny. Ale skąd wzięła się tradycja?

Zwyczaj sięga czasów pogańskich

W tym dniu świętowano schyłek zimy i nadejście wiosny. Ucztowano, a na stołach królowały tłuste dania. Jedzono głównie mięsiwo i zapijano je winem, a na zagryzkę podawano pączki z ciasta chlebowego nadziewane słoniną. 

To tłuste święto trafiło do kalendarza chrześcijańskiego. Obchodzone w 52 dniu przed Wielkanocą, rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Świętujmy więc i jedzmy pączki.

Dzisiaj pączek jest słodki

Słodkie pączki zapożyczono prawdopodobnie z kuchni arabskiej. Takie do Polski trafiły w XVI w. Pączek jakiego znamy dzisiaj - kulisty i usmażony z ciasta drożdżowego, pochodzi z wieku XVIII. 

Tradycyjny pączek to wyrób cukierniczy z ciasta drożdżowego, nadziewany konfiturą lub marmoladą przed usmażeniem. Uformowany na kształt lekko spłaszczonej kuli, usmażony jest na głębokim tłuszczu, smalcu, ceresie, oleju lub fryturze, a w zasobniejszych domach na klarowanym maśle. 

Idealny pączek powinien ważyć między 55 a 70 gramów. Jest spłaszczony i ma białą obwódkę wokół, bo to dowodzi, że był smażony na świeżym tłuszczu. Zachowuje świeżość przez co najmniej dobę, a kiedy go naciśniemy - wstaje. Nie można pominąc pewnego szczegółu: ideał powinien być usmażony na smalcu lub fryturze. Kompletnie nieistotna w tłusty czwartek informacja to taka, że pączek idealny zawiera około 500 kalorii.

Pączki dla leniuszków

Jeśli ktoś ma ochotę na zjedzenie pączka przez siebie przygotowanego, a nie ma ochoty na "zabawę" z ciastem drożdżowym, to proponujemy łatwy, prosty i przyjemny przepis na pączki z serka homogenizowanego. zawsze wychodzą!

Składniki

  • 3 opakowania serka homogenizowanego (około 450 - 500 g), najlepiej waniliowego
  • 2 - 2,5  szklanki mąki
  • 3 małe jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli, tłuszcz do smażenia, cukier puder do oprószenia

Wykonanie

Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wbij jajka i dodaj serki. Uformuj kulki wielkości orzecha i smaż na tłuszczu. Gotowe oprósz cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

W Bezie pączki będą przez cały dzień

Najsmaczniejsze oczywiście są pączki domowe, a takie właśnie kupimy w Bezie, cukierni, która swoją siedzibę ma w Obornikach Śląskich. Pan Adam Kosowski, właściciel, zadba o to, aby pączki miały właściwy skład i były dobrze usmażone.

Pączki z Bezy kupimy w cukierniach:

* w Obornikach Śląskich przy ul. Dworcowej 

* w Trzebnicy przy ul. Świętej Jadwigi

Są ciepłe i pachnące już od rana.

Pan Adam Kosowski, właściciel BEZY, zadba o to, aby pączki miały właściwy skład i były dobrze usmażone

MS

Aplikacja nowagazeta.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo NowaGazeta.pl




Reklama
Wróć do