Reklama

Pijasz whisky? Sprawdź, czy wiesz jak wydobyć z niej to co najlepsze!

12/05/2020 17:23

W whisky jest podobnie jak z czystą wódką, w szerokim gronie każdy potrafi coś o niej powiedzieć. Jedna jest słodka, druga „otrząsa”, inna ma ładny kolor, a tamta dobrze smakuje z colą. To ogólne mity o whisky, powtarzane w towarzystwie z ust do ust. Jeśli rzeczywiście chcecie poznać bogactwo aromatu i odkryć fenomen whisky, trzeba wsadzić wszystkie te banały między bajki i rzucić okiem na to, co do powiedzenia mają nam eksperci.

Ciekawostki na temat whisky, jej smakowania oraz historii użyczył nam ekspert ze sklepu Alkohol-online.pl.

Jak pić whisky – prawidłowa degustacja

Są dwie zasady, które każdy amator whisky powinien wykorzystać, gdy przyjdzie mu smakować pierwszy raz nowy trunek. Ale zanim do nich przejdziemy, mała uwaga – whisky nie należy pić na szybko, jak czystą wódkę. W towarzystwie tego typu degustacja może być uznana za fundamentalny brak wiedzy, a także ujmę dla gospodarza, zwłaszcza, jeśli częstuje nas najlepszą whisky ze swojego barku.

Wracając do zasad, whisky pija się powoli. W pierwszej kolejności zbliżmy szklankę do nosa i spróbujmy oswoić go z bukietem. Zawartość szklanki powinna być mniej więcej w pokojowej temperaturze. Dlaczego nie w lodzie, spytacie? Zadaliśmy to samo pytanie naszemu ekspertowi z alkohol-online.pl. Otóż okazuje się, że niska temperatura wymraża aromaty whisky – być może zimniejsza jest pozornie przystępniejsza do picia, ale za to uboższa w bukiet.

Druga zasada dotyczy picia whisky z odrobiną wody. Ten zwyczaj praktykują nawet sami Szkoci, którzy to od dawien dawna specjalizują się w produkcji whisky. Alkohol ten z reguły ma ponad 40% mocy – to męski, charakterny trunek. Jednakże tak wysoka zawartość alkoholu w whisky sprawia, że źle działa to na nasze kubki smakowe. Stąd odrobina wody, by wyłapać najdrobniejsze, szlachetne nuty aromatyczne. W ramach ciekawostki dodamy, że whisky z wodą miesza się z wykorzystaniem specjalnych dozowników, które pozwalają bardzo dokładnie kontrolować ilość dodawanej wody, by zanadto nie rozwodnić alkoholu.

Drinki z whisky – czy to „świętokradztwo”?

W drugiej części naszego artykułu spytaliśmy naszego rozmówcę z alkohol-online.pl czy mieszanie whisky z colą lub innymi napojami jest jego zdaniem dopuszczalne?

Otóż radykalne podejście do picia jakiegokolwiek alkoholu, w tym whisky jest dziecinne i trochę oderwane od rzeczywistości. Degustacja whisky ma być przyjemnością – każdy powinien bawić się na swój własny sposób. Whisky w drinkach występuje bardzo często, jest świetną bazą ze względu na konkretną moc i swój typowy posmak. Do dzisiaj chętnie pija się klasyczne drinki whisky z colą czy spritem, a nawet sokiem jabłkowym. Te połączenia aprobują nawet najwięksi producenci whisky, tacy jak Jack Daniel’s, który to wypuścił serię swoich alkoholi z colą w puszcze.

O ile w towarzystwie entuzjastów spotkamy się z tym, że drinki z whisky to zabijanie walorów smakowych i marnowanie szlachetnego alkoholu, to w typowej, weekendowej degustacji w towarzystwie, np. na imprezie, nie warto za bardzo zaprzątać sobie tym głowy. Ważne, by smakowało, prawda?

Artykuł partnera

Aplikacja nowagazeta.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo NowaGazeta.pl




Reklama
Wróć do